Meso od početka godine poskupelo za 25 posto, stoke sve manje

6. avgust 2021 – Od početka pandemije smanjena je potražnja mesa ali, po nekoj obrnutoj logici, meso kod nas iz nedelju u nedelju poskupljuje. U isto vreme, stočni fond se dramatično smanjuje, pad cena žive vage svinja u Srbiji smanjio je njihov broj za oko 1,5 miliona.

Ovu neveselu brojku izneo je u javnost protekle nedelje predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević, jer proizvođači, kako je kazao, smanjuju ili čak gase proizvodnju kako bi umanjili gubitke.

U međuvremenu, svinjsko meso je u trgovinskim lancima poskupelo samo u poslednjih nedelju dana za nekih 10 odsto, dok je junetina skuplja čak za 15 do 17 procenata.

Od početka nesrećne pandemije cena stočne hrane je otišla gore, tako da je proizvođačima svinja zaista vrlo teško da se izbore, pa ni blagi rast cena  žive vage, sa 100 do 120 dinara po kilogramu na 160 do 170 dinara, ne vrši im posao.

Trgovci pak imaju svoju računicu; da ne bi trpeli gubitke zbog smanjene tražnje trgovinski lacni su podigli cene. To tvrde proizvođači. Kako god okrenuli, krajnji u tom lancu – kupci uvek su na šteti.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!