Spasavanje i premeštanje riblje mlađi iz razliva Dunava i Save u reke

1. avgust 2021 –  U ovim vremenima, kada svako malo saznajemo o pomoru ribe u nekoj od naši reka, retke su dobre vesti. Zato ova, da je Javno preduzeće Vojvodinašume pokrenulo akciju spasavanja riblje mlađi u razlivu Dunava i Save, zavređuje pažnju. Do 15. septembra namera im je da na područjima 10 delova ribolovnih područja Bačka, Banat i Srem, u ukupnoj dužini od 395 kilometra, urade humano i bezbedno hvatanje i premeštanje mlađi do glavnih tokova Dunava i Save, a ukoliko se pokaže potreba, akcija će biti proširena i na druga ribolovna područja kojima ovo preduzeće gazduje, navodi se u saopštenju.

Razlivi su zaleđa reka, rukavci, kubici, bare i depresije, koje se pune vodom iz glavnog toka reka i idealno su mesto za mrest ribe. Ali, ukoliko dođe do naglog povlačenja reke u glavno korito reke, veliki broj pre svega riblje mlađi i sitnije ribe ostaje zarobljen u barama i depresijama Dunava i Save.

Premeštanje i spasavanje ribe i riblje mlađi, koje je već u toku, realizovuju sopstvenom radnom snagom, navode iz JP Vojvodinašume, a upućen je poziv i udruženjima sportskih ribolovaca sa pomenutih područja da se uključe u ovu korisnu i humanu akciju spasavanja ribe i riblje mlađi.

Informacija i foto: vojvodinasume.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!