Veljko Nenadić jedan od tri pobednika konkursa povodom 75 godina JMI

SMEDEREVO, 3. jul 2021 – Veljko Nenadić, dvadesetdvogodišnji kompozitor i pijanista rodom iz Smedereva, student četvrte. godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za kompoziciju, ostvario je jedan od svojih najvećih međunarodnih uspeha do sada. Na konkursu „JM International“ (Jeunesses Musicales International) sa sedištem u Briselu, najveće svetske muzičke organizacije posvećene promociji i radu sa mladim muzičkim umetnicima, među tri pobednika ovog velikog takmičenja je i Veljko Nenadić sa svojom kompozicijom “Metamorfoze”.

Jeunesses Musicales International je raspisala konkurs za kompoziciju za simfonijski orkestar povodom proslave 75 godina postajanja. Na konkurs je pristiglo više od 60 kompozicija iz dvadesetak zemalja sveta, a među tri pobednika ovog velikog takmičenja našao se i srpski kompozitor. Pored Veljka, pobednici su još i mladi umetnici Si Hyun Uhm iz Južne Koreje i Joris Van der Herten iz Belgije, a uz novčanu nagradu, 30. septembra ove godine simfonijski orkestar iz Brisela će premijerno izvesti sve tri pobedničke kompozicije.

Članovi žirija su bili istaknuti kompozitori iz Brazila, Kine, Mađarske, Severne Makedonije, kao i britanski kompozitor Gabriel Prokofjev, unuk čuvenog ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Članstvo JMI-a obuhvata 72 organizacije iz 61 države sa svih kontinenata, a kroz razne programe JMI je prisutan u više od 100 zemalja, od Kine, Velike Britanije, Kanade, SAD, Rusije, Francuske do Australije, među kojima je i Srbija (JM Serbia – Muzička omladina Beograda).

Veljko je jedan od najnagrađivanijih srpskih kompozitora najmlađe generacija i do sada je na većini takmičenja za kompoziciju osvajao prva mesta, ima ih više od 40, od kojih se posebno izdvaja prvo mesto na 6. Internacionalnom takmičenju horskih kompozicija Ennio Morricone, gde je predsednik žirija bio baš Ennio Morricone, čuveni filmski kompozitor i dobitnik dva „Oskara“. Veljkova muzika je do sada izvođena i nagrađivana u: Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Alžiru…Pre samo nekoliko nedelja nagrađen je i na Internacionalnom festivalu „Isidora Žebeljan“. Predsednik žirija Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske, za mladog srpskog kompozitora rekao da „će se tek čuti za njega“. Inače, Veljko je, inače, prve tri godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu bio u klasi Isidore Žebeljan, do njene prerane smrti.

Fotografije: privatna arhiva Dragan Nenadić

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!