Predavanje za poljoprivrednike o upotrebi elektronske platforme

SMEDEREVO, 2. jul 2021 – – U organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo doo i firme BNB Logic danas je u Smederevu održana obuka polaznika za korišćenje platforme po projektu  „Uspostavljanje mašinskog prstena kroz postavljanje elektronske platforme u cilju lakšeg i efikasnijeg organizovanja saradnje u nabavci i korišćenju poljoprivredne mehanizacije malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava“.

Projekat je, u prisustvu Marije Marković Stavrić, zamenice gradonačelnika i Jovane Lukić, članice gradskog veća za poljoprivredu, kao i četrdesetak poljoprivrednika i predstavnika petnaestak stručnih službi iz čitave Srbije,  predstavio Goran Pavlović, direktor PSSS Smederevo doo.

Goran Pavlović

“Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine objavilo konkurs za projekte koji imaju za cilj poboljšanje uslova obavljanja radova u poljoprivredi. Bilo je više tema, a od petnaestak radova, prihvaćen jeiI ovaj naš. Ovu temu smo odabrali pre svega zato što u poljoprivredi ne postoji revolucija, ali postoji evolucija koja  je usmerena na poboljšanju i korišćenja mehanizacije, tehnologije i svega onog što čini modernu poljoprivredu. Projekat traje godinu dana, a partner firma je uspela da napravi ovu elektronsku platformu koja je besplatna za sve poljoprivrednike koji žele npr. višak mehanizacije da objave na ovom sajtu i ugovore eventualni aranžman iznajmljivanja. Postoji mogućnost I kupovine I prodaje polovne mehanizacije. Što se tiče nabavke nove mehanizacije Ministarstvo poljoprivrede svake godine ima određene podsticaje za kupovinu pogonske ili priključne mehanizacije, a vidimo da je zainteresovanost ogromna, što kazuje da je potreba za mehanizacijom izuzetna”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, platforma je napravljena tako da u naredne tri godine ima slobodnu upotrebu, a produžetak roka će zavisiti pre svega od korisnika, koji bi trebalo da šalju svoje primedbe i sugestije za unapređenje ove platforme.

“Projekat je vrednosti oko deset miliona dinara, što znači da Ministarstvo poljoprivrede svake godine ulaže značajna sredstva u projekte koji će koristiti što većem broju poljoprivrednih proizvođača. Danas je ovde četrdesetak naših poljoprivrednika i predstavnika petnaestak stručnih službi iz cele Srbije, od Negotina, Vranja, Niša, preko centralne Srbije, sve do Kikinde. Kada se završi ova obuka, mi smo tu da svakom od poljoprivrednika pomognemo da se registruje i da mu objasnimo koji je način korišćenja ove platforme.

Današnji predavač, koji je poljoprivrednim proizvođačima objasnio elektronsku platformu, bio je Borislav Kovačev, iz firme partnera u projektu, BNB Logic DOO, koja se bavi poljoprivrednim softverom.

“Ova platforma predstavlja mogućnost mladim poljoprivrednicima i malim i srednjim gazdinstvima da angažuju mašinski prsten, odnosno mašine koje su im potrebne i da unutar sebe naprave organizaciju razmene mašina kako bi bili jači. Mašinski prstenovi postoje u Nemačkoj još od sedamdesetih godina prošlog veka, gde su se poljoprivrednici udružili kako bi zajedno koristili mašine. Danas bi to bilo drugačije, usluga bi se naplaćivala, ali suštinski omogućava korisnicima, poput mladih poljoprivrednika, koji nemaju potrebnu mehanizaciju, da do nje dođu u najbližem okruženju. Ova platforma će im omogućiti da pronađu mašine koje su im potrebne u svom region”, izjavio je za Podunavlje.info Borislav Kovačev.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!