Afrička kuga svinja u smederevskom kraju?

SMEDEREVO, 18. jun 2021 – Načelnica Podunavskog upravnog okruga Jasna Avramović sastala se sa Vesnom Gonsiorovski, šefom Odseka veterinarske inspekcije u Podunavskom upravnom okrugu. Kako se kratko navodi na sajtu Podunavskog okruga, “načelnica Podunavskog upravnog okruga upoznata je sa trenutnom nepovoljnom epidemiološkom situacijom usled pojave zarazne bolesti afričke kuge svinja u pojedinim naseljenim mestima na teritoriji grada Smedereva i sa merama koje Uprava za veterinu i Odsek veterinarske inspekcije preduzimaju kako bi se ova zarazna bolest suzbila.”

U objavljenom saopštenju ne navode se drugi detalji.

Ministarstvo poljoprivrede je, podsećamo, nešto ranije najavilo da će Veterinarska inspekcija u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane. „Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije“, saopšteno je iz ministarstva.

U međuvremenu pojavila se i vest da je u otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak pronađen „svež“ leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom. To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada, kako je saopšteno, još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!