Počinje Decenija obnove ekosistema, prvo da Ozelenimo naše gradove

5. jun 2021 – Danas se u više od 140 zemalja sveta obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, koji je ove godine posvećen obnovi ekosistema. Ujedinjene nacije su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da udruže snage u globalnom pokretu Generacija obnove (eng. #GenerationRestoration), kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost.

Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) usvojen je 5. juna 1972. godine, na konferenciji u Stokholmu, od kada se i obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, a UN su danas zvanično otpočele i Deceniju obnove ekosistema, kao međunarodni napor da se degradacija životne sredine ne samo zaustavi, već i preokrene.

“Obnova ekosistema podrazumeva sprečavanje, zaustavljanje i otklanjanje štete koja im je naneta, kako bi se prirodi nešto vratilo, a ne samo od nje uzimalo. Svetski dan zaštite životne ove godine označava početak dekade UN-a za obnavljanje ekosistema, koja predstavlja globalnu misiju oživljavanja milijardi hektara, od šuma do obradivih površina, od planinskih vrhova do morskih dubina”, saopštile su UN.

Gubitak ekosistema lišava planetu prirodnih mehanizama za apsorpciju ugljen diosksida, poput šuma i tresetišta, u vreme kada čovečanstvo to sebi može najmanje da priušti. Globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako tvrdi UN, rastu uzastopno već tri godine i planeta je na samo jedan korak od potencijalno katastrofalnih klimatskih promena. Zato je jedan od slogana ovogodišnjeg obeležavanja ovaj koji v idite – Ozelenimo naše gradove.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!