Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru Petru Božoviću

SMEDEREVO, 1. jun 2021 – Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru, koju dodelјuje festival „Nušićevi dani“, a ove godine čine ga Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik, doneo je odluku da se Nušićeva nagrada za životno delo dodeli istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

Petar Božović – po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije – celim svojim delom dao je nemerlјiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi. Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba.  Ono što karakteriše njegovu glumačku izuzetnost jeste dragocena sposobnost transformacije, kreiranje kako izrazito dramskih, tako i komičnih likova, uvek sa snažnom unutarnjom emotivnom motivacijom. Božović je glumac – erudita, intelektualac, koji se snagom talenta identifikuje sa psihološkim profilom i stanjem literarnog ili filmskog junaka, delujući sugestivno, uverlјivo, dopadlјivo. On pripada onim popularnim glumcima koje publika voli zbog njihovog ličnog šarma, topline i poetičnosti. Mnogo je vrhunskih ostvarenja ovog umetnika jake individualne boje, pa je stoga nezahvalno izdvajati neka, a izostaviti druga. Da li je  više upamćen kao Nikola Tesla u filmu reditelјa Krsta Papića, kad su mu patneri bili Orson Vels, Stroter Martin i Denis Patrik,  da li u  filmovima reditelјa Živka Nikolića Čudo neviđeno, Lepota poroka i U ime naroda, da li u filmu Miroslava Momčilovića Čekaj me, ja sigurno neću doći, da li u filmu Miroslava Lekića Nož ili u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore…? Imena junaka u ovim filmovima govore o njihovoj  karakterološkoj distinkciji i majstorstvu plastičnog psihološkog profilisanja:  Zelјo, Žorž, Doktor za lјubavne probleme, Atifaga, inspektor Trtović… Kao protagonista u televizijskim dramama i serijama Božović je ostavio neizbrisiv trag. Pomenimo njegov zapaženi učinak u TV serijama Dimitroje Tucović,  Grlom u jagode, Više od igre ili Jesen stiže, dunjo moja… Nemogućno je u ovom kratkom obrazloženju akcentovati vrhunske domete ovog velikog glumca na pozorišnoj sceni.  Pomenimo one  koji su mu doneli visoka priznanja, a to su uloge u predstavama Kamen za pod glavu Mlice Novković, Karolina Nojber Nebojše Romčevića, Apis Miodraga Ilića, Hamlet iz Mrduše Donje Iva Brešana., četvoro  savremenih pisaca, čime je Božović – kao i u mnogim drugim slučajevima – doprineo afirmaciji dramskog stvaralaštva na našem tlu. Posebno ga preporučuju koliko duhovito izgrađene, toliko upečatlјive kreacije njegovih monodrama po tekstovima Matije Bećkovića: Reče mi jedan čovek, Ćeraćemo se još i Kad budem mlađi, u kojima se spajaju humor, mudrost i istinite sudbinske opservacije o balkanskom čoveku, baš kao što Božović svojim osobenim glumačkim metodom virtuozno sintetizuje crnogorski mentalitet, srpsku tradiciju i univerzalnu misaonost. Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblјa, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović.

Posle niza već osvojenih prestižnih nagrada, Nagrada za životno delo Festivala „Nušićevi dani“ pripada mu i kao majstoru scenske komike, budući da je ostvario, osim pomenutih, i niz uloga u mnogim delima komičnog žanra. Čestitamo!

U potpisu – Miodrag Mija Ilić

Foto: Medija centar Beograd, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Skorašnji članci

error: Content is protected !!