Palanci 10, Plani 5 miliona dinara za energetsku sanaciju kuća i stanova

28. maj 2021 – Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo rezultate javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave. Smederevska Palanka je dobila 10 miliona, Velika Plana 5 miliona dinara, a Smederevo nije dobilo ništa – jer nije ni konkurisalo.

A nije konkurisalo jer nema energetskog menadžera. Naime, jedan od uslova u konkursu je i onaj koji propisuje i Zakon o energetskoj efikasnosti, a koji predviđa da jedinica lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika mora da imenuje energetskog menadžera.

Činjenica je da su rokovi po javnom pozivu bili kratki, da je od raspisivanja do izbora korisnika sredstava bilo samo mesec dana. Isto tako stoji i da je najnoviji zakon koji reguliše ovu materiju, Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, usvojen bukvalno dan uoči raspisivanja javnog poziva… Ali, o obavezi grada da ima čoveka na toj funkciji govori se od 2013, kada je prva zakonska varijanta usvojena. Pre dve godine, 2019. dakle, po podacima baš Ministarstva rudarstva i energetike, 50 posto jedinica lokalnih samouprava u Srbiji je imenovalo ili čak zaposlilo energetske menadžere. I rasporedilo ih na funkcije tamo gde nisu imali ništa ni slično u sistematizacijama, uprkos tada važećoj zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Jer, kako je počelo da se priča da će moguće to biti uslov za pristup fondovima, svi su potrčali da reše taj potencijalni problem. Zabrana zapošljavanja je ukinuta 2. januara ove godine pa je i to olakšalo posao tamo gde nije bilo adekvatnog kadra.

Smederevo, kako saznajemo, ima čoveka koji ispunjava uslove, tri godine iskustva u struci i ostalo,  da bude imenovan na mesto energetskog menadžera. Prošao je i obuku, položio je, valjda, i ispit, jedino nije, kako kažu, dobio licencu, koja je takođe uslov na ovakvim javnim pozivima. Licenca se, da ne ostane nedorečeno, dobija od Ministarstva rudarstva i energetike po automatizmu, u roku najduže od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Taksa za licencu za obavljanje poslova energetskog menadžera iznosi 820 dinara.

E sad, zašto Smederevo nije, kao većina drugih opština i gradova, završilo taj posao na vreme – to je drugo pitanje. Umesto para od ministarstva sada će da deli svoje pare; za sledeću sednicu Skupštine grada, narednog petka, kao jedna od tačaka najavljen je Predlog odluke o finansijskoj podršci energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Smedereva. U obrazloženju stoji da su“za realizaciju ove odluke obezbeđena sredstva u budžetu grada Smedereva“. Nezvanično, za ovu namenu je opredeljeno 10 miliona dinara, baš koliko bi grad dobio od Ministarstva da je konkurisao. Ono, i u tom slučaju bi grad morao da doda još toliko, takav je uslov javnog poziva, pola država pola jedinica lokalne samouprave, ali su ovako građani uskraćeni. Umesto 20 u raspodeli će biti 10 miliona, ako je tačna informacija, pošto u skupštinskom materijalu se ne pominje iznos, čuće se, verovatno, tek na sednici, a naći u ovom ili nekom narednom rebalansu budžeta.

Inače, sredstva po javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike su raspoređena na 88 gradova i opština, onih koje su ispunile uslove. Ukupno je podeljeno nešto više od 318 miliona, u proseku je to oko 4 miliona dinara po jedinice lokalne samouprave. Nisu neke velike pare, kolike su sigurno potrebe, ali s obzirom da su, kako je rečeno, i gradovi i opštine koje su dobile novac u obavezi da dodaju još toliko i to je nešto za početak i značiće građanima kojima će sredstva biti dodeljena, da reše problem koji sami ne bi mogli.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!