Potrebne rezerve svih krvnih grupa, posebno one negativnog Rh faktora

SMEDEREVO, 5. maj 2021 – Prva majska akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je juče u Smederevu u Centru za kulturu. Tom prilikom, novinarima su se obratili predstavnici Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta Smederevo.

Mr Slobodan Stanković, predsednik Crvenog krsta Smederevo, se zahvalio svim dobrovoljnim davaocima krvi koji redovno učestvuju u ovim akcijama, a posebno je ponosan ostvarenim rezultatima. Pozvao je sve dobrovoljne davaoce krvi i sve humane ljude da se odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi, imajući u vidu činjenicu da je krv neophodna za funkcionisanje zdravstvenog sistema i u ovim teškim uslovima borbe protiv korona virusa.

Nemanja Džodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije zahvalio je Crvenom krstu Smederevo, Centru za kulturu i Gradu Smederevo na podršci.

– Danas smo se odlučili da dođemo ovde da nastavimo kontinuitet u prikupljanju jedinica krvi, jer rezerve moramo da držimo na nivou koji nam je potreban kako bi se zadovoljile potrebe zdravstvenih ustanova kako u Smederevu, tako i van njega – rekao je Nemanja Džodić i naglasio da su podjednako potrebne rezerve svih krvnih grupa, a posebno A negativna, 0 negativna, B negativna i AB negativna grupa.

On je apelovao da u što većem broju dolaze davaoci tih krvnih grupa kako bismo imali dovoljne količine rezervi krvi. Pozvao je sve koji nisu mogli da dođu da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi u ponedeljak, 10. maja u Centru za kulturu od 9 do 15 časova.

Smederevo je, po Džodićevim rečima, poznato po dobrovoljnom davalaštvu krvi , gde se u proseku po svakoj akciji prikupi oko 60 jedinica krvi.

– Važan zadatak je i edukacija mladih u saradnji sa Crvenim krstom Smederevo, pri čemu obilazimo srednje škole. Zbog epidemije Kovida-19 nismo bili u mogućnosti da organizujemo akcije u školama, ali se nadamo da će od septembra ponovo početi edukacija mladih – rekao je on i dodao da je, zahvaljujući mladima, ranije godišnje prikupljano između 500 i 600 jedinica krvi.

U jučerašnjoj akciji u Smederevu prikupljeno je 25 jedinica krvi, što je solidan rezultat, imajući u vidu da je akcija održana u vreme praznika.

Foto; Crveni krst Smederevo FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!