Dan planete Zemlje, prilika da se podsetimo da je to jedina koju imamo

22. april 2021 – Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine, a obeležava se širom sveta od 1992. svakog 22. aprila. Na ovaj datum stižu upozorenja na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, najviše zbog razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Na to kako se odnosimo prema jedinoj planeti koju nastanjujemo, nažalost, ne treba trošiti reči, sve se zna a malo preduzima.

Stručnjaci upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do dramatičnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti. Kao ključne uzroke izumiranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanom eksploatacijom svih izvora Zemlje, njenog biljnog i životinjskog sveta i zagađenjem životne sredine.

I Zavod za zaštitu prirode Srbije saopštio je da ovaj datum predstavlja povod da se preispita odnos prema planeti i istovremeno pokrene javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!