Najveća moruna ikada uhvaćena kod Smedereva? Ma, ’ajte, molim vas…

14. april 2021 – Otkad su Internet i društvene mreže postale mnogima dominantan izvor informacija, lažne vesti su, što bi naš narod rekao, ko’ dobar dan. Tako se tamo obrela i jedna u kojoj se navodi da je „moruna, najveća riba u Dunavu, ikada upecana kod Smedereva 1870. godine“ i da je bila „dugačka 9 metara i teška preko 1.600 kilograma“.

Kao dokaz je objavljena i fotografija, na kojoj se jasno vidi neki narod sa ruskim šubarama, kakve ni onda nisu nošene ne u Smederevu nego ma gde u Srbiji. Barem ne tako masovno. Da sve bude uverljivije, autor je dodao da takvih moruna više nema u Dunavu „zbog izgradnje Đeradapa“.

Naravno, u pitanju su Rusi, fotografija je nastala na Volgi 1924. godine, a u pitanju su beluge,koje su izvukli ruski alasi.

Sve je objavljeno/provaljeno na sajtu reddit.com, na kome korisnici postavlјaju sadržaj u vidu teksta, linkova i fotografija koje potom ocenjuju drugi korisnici.

Kako reddit.com ima više od 500 miliona poseta mesečno (ova brojka nije lažna informacija), bar neka vajda – da se ime Smedereva pojavi kod toliko posetilaca ovog sajta, ko zna zašto je to dobro.

Inače, vest o „smederevskoj moruni“ nije najsvežija, prvi put je objavljena pre devet meseci, ali još uvek kruži Internetom.

Foto: reddit.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!