Fiskalne račune moraće da izdaju i mnogi koji su sada paušalci

5. april 2021 – Privilegiju da ne evidentiraju promet putem fiskalnih kasa od 1. januara 2022. godine gube frizeri, kozmetičari, pogrebnici, baš kao i veći broj preduzetnika-paušalaca koji do sada nisu morali da imaju ove uređaje. Posebnom uredbom Ministarstvo finansija propisuje ko može da bude izuzetak od te obaveze, a uredba kojom je obuhvat obveznika sužen u odnosu na trenutno važeći propis usvojena je na sednici Vlade Srbije krajem prošle nedelje.

Inače, novi sistem onlajn fiskalizacije predviđen je zakonom koji je usvojen u decembru prošle godine. Njime se definiše ko je u obavezi da ima elektronske fiskalne uređaje od prvog dana 2022. godine. Tako će i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim i brojnim drugim delatnostima, a koje su sada oslobođene ove obaveze, od iduće godine morati da uđu u taj sistem. Na listi onih koji mogu da rade bez kase više nisu ni studentski i đački domovi, prikazivanje kinematografskih dela, stvaralačke, umetničke i zabavne delatnosti…

Da i dalje rade bez onlajn fisksalnih kasa moći će taksisti i advokati, zatim veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5, koje podrazumeva ostalo obrazovanje – među kojima je i učenje jezika, baš kao i obuku za rad na računarima.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!