Prezentacija viteške tradicije – svakog vikenda u Smederevskoj tvrđavi

SMEDEREVO, 26. mart 2021 – Javno preduzeće Smederevska tvrđava, u očekivanju stabilne epidemiološke situacije i ranije najavljenih viteških turnira, priprema nov edukativno-zabavni program vikendom u Tvrđavi; tokom proleća, subotom i nedeljom od 12 časova, posetioci će moći da se na momenat vrate u Srednji vek i uživaju u društvu vitezova i priči o njihovim veštinama i kodeksu.

„Spektakli kao što su ’Bitka nacija’ ali i ’Viteški oktobar’, koji su izazvali veliko interesovanje građana Smedereva i Srbije, planirani su programom rada JP Smederevska tvrđava, koji je baziran na viteškim dešavanjima i, generalno, na priči o Smederevu u Srednjem veku“, podsetio je u izjavi za Podunavlje.info Mladen Savić, direktor.

Pored zabavnog karaktera, u ovom preduzeću ističu i edukativni aspekt planiranih dešavanja.

„Kao pokretače ovih radionica i predavanja o srednjovekovnom Smederevu, koje planiramo tokom proleća, imamo više motiva. Predavanja će biti veoma zanimljiva, a posetioci će moći da čuju i nauče mnoge stvari o tom važnom istorijskom periodu, koje možda nisu znali, ili nisu mogli da pročitaju u knjigama, ili na Internetu“, navodi Savić.

Dovoljno je pogledati najavu onog o čemu će se govoriti da se uverite u to da će biti poučno, ali i zabavno. Zašto je baš Đurađ Branković izabran da nasledi Despota Stefana Lazarevića, koja je danas godina po kalendaru koji se tada koristio i gde to piše, koliko godina posle izgradnje smederevske tvrđave je naš narod napravio veći objekat od nje, jesmo li imali dvorskog kompozitora 200 godina pre ostatka Evrope… Pa onda, kako je Đurđev dukat „stajao“ na tadašnjoj kursnoj listi, šta su sabatonke a šta tabarda, jesu li vitezovi imali „peti element“, ko je Novak Grbosek a ko Zmaj Ognjeni Vuk…  Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobićete svake subote i nedelje u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Prema Savićevim rečima to će biti svojevrsna priprema za sva planirana dešavanja koja nas očekuju kada epidemiološka situacija bude povoljnija.

„Festival ’Vitezovi i legende’, podsećam, planiran je za maj. Da li ćemo uspeti da ga tada i održimo ili će biti odložen za jesen, zavisiće od aktuelne situacije i propisanih zdravstvenih mera u tom trenutku. Sada želim da naglasim, pošto nam je kretanje limitirano, a sve u cilju sprečavanja ove opake bolesti, želja nam je da ponudimo građanima veliki prostor Smederevske tvrđave. Po našem mišljenju, za potrebe realizacije ovih predavanja, izuzetno smo bezbedni na tako velikom prostoru. Jednostavno, želimo da ponudimo građanima da izađu iz svojih kuća i da kvalitetno provedu svaki vikend ovog proleća“, poručio je Savić.

Nema razloga da mu ne verujemo, pa preporučujemo susret u Smederevskoj tvrđavi, već u subotu od 12 časova, naravno, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od korona virusa.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!