Svetski dan šuma 21. mart – Šume? E, toga kod nas još malo pa nestalo

21. mart 2021 – Sa svojih 31,1 posto površine pod šumama Srbija je najmanje šumovita zemlja na Zapadnom Balkanu. Godine, pa i decenije nebrige, krčenje i sečenje, drvokradice i ostali… A nije oduvek bilo tako; Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim šumama koje su prekrivale, po nekim procenama, oko 80 odsto njene teritorije. Nije, uostalom, Šumadija tek onako dobila ime.

Kada pogledate kako se odnosimo prema drveću po gradovima, gde svako malo, u napadu nečije želje za uređenjem i preuređenjem, nestane poneko drvo, katkad i čitav drvored, možete misliti kako to izgleda tamo gde nije očiju javnosti. Karakterističan primer je Mikulja u Smederevskoj Palanci, gde je posečeno 70 posto stabala! Na mestu gde je nekada bila gusta šuma i odmor za oči i pluća meštana ovog kraja, danas su uglavnom ostali samo panjevi. Zbog bespravne seče, koja se pre može nazvati krčenjem, posečene su desetine i desetine hektara i desetine hiljada stabala nekada guste cerove i hrastove šume, a da niko nije reagovao. Zarada šumokradica meri se u milionima evra, i to ako su prodavali drva samo za ogrev, a ne kao građu, pošto su posečena stabla kojima je trebalo četrdesetak godina da porastu.

Mikulja pre i sad, izvor: Ekološko udruženje „Lipar“

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede svake godine objavljuje konkurse i daje sredstva za pošumljavanje, razne ekološke organizacije i društva se angažuju i dele sadnice, ali to je kap u moru naspram onoga kako stvari stoje, kakva je šteta učinjena. Naravno, nikad se nećemo vratiti na staro, da nam 80 posto zemlje bude pod šumama, ali da bismo za 50 godina dostigli evropski prosek, koji je upola manji, oko 40 procenata je tamo pod šumama, procene kažu da bi svake godine trebalo kod nas da se posadi stotinu hiljada sadnica, a da se u međuvremenu nijedno drvo ne poseče!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Inače, za one koje to zanima, Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine donela odluku da će taj dan bude 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj zemljinoj hemisferi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!