Crveni krst Smederevo obeležio 145 godina postojanja i rada 

SMEDEREVO, 25. februar 2021 – Svečana akademija povodom 145 godina postojanja i rada Crvenog krsta Smederevo održana je danas u smederevskom Centru za kulturu. To je bila i prilika da budu uručena priznanja Crvenog krsta Srbije i Smedereva povodom ovog značajnog jubileja.

O značaju jubileja Crvenog krsta Smederevo i Crvenog krsta Srbije, koji su osnovani iste, 1876. godine, govorio je mr Slobodan Stanković, predsednik Crvenog krsta Smederevo, koji je i otvorio svečanu akademiju.

Nakon referata predsednika ove humanitarne organizacije povodom 145 godina postojanja i rada, uručena su priznanja Crvenog krsta Srbije i Smedereva.

Dobitnici srebrnog znaka Crvenog krsta Srbije su: Vesna Kiš Kostić, predsednica Skupštine grada Smedereva, Jovan Beč, gradonačelnik grada Smedereva, Dragan Stanić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku i mr Radmilo Grujić, predsednik Nadzornog odbora Crvenog krsta Smederevo.

Medalja Crvenog krsta Srbije, najviše priznanje našeg nacionalnog društva, uručena je mr Slobodanu Stankoviću, predsedniku Crvenog krsta Smederevo.

Plaketu Crvenog krsta Smederevo dobio je Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, a poseban poklon Crvenog krsta Smederevo pripao je Lani Đurašković, predsednici Terenske jedinice Crvenog krsta Smederevo „Dr Vladan Đorđević“, koja je od prošle godine licencirani trener Crvenog krsta Srbije u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Prisutnima se, u ime nagrađenih, obratio gradonačelnik Smedereva Jovan Beč, koji se zahvalio na priznanju i čestitao jubilej. On je istakao dobru saradnju ove organizacije sa Gradskom upravom u Smederevu i poručio da će tako biti i u budućnosti.

Tokom programa, splet narodnih pesama i igara na harmonici je izveo mr Milan Lazić, sin dugogodišnje predsednice Crvenog krsta Smederevo, Živoslave Lazić, a na njen život i delo podsetila je kćerka, Milena Lazić.

Svečana akademija je završena prigodnim izborom pesama Živoslave Lazić, koji je priredila i govorila Lana Đurašković, predsednica Terenske jedinice Crvenog krsta Smederevo „Dr Vladan Đorđević“, a stihove posvećene Živoslavi Lazić kazivala je i pesnikinja Branka Tirnanić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!