Stručnjaci upozoravaju: Trećini vrsta slatkovodne ribe preti izumiranje

Izvor: BBC, 24. februar 2021 – Populacija slatkovodne ribe je u „katastrofalnom padu“ i jednoj trećini vrsta preti izumiranje, navodi se u izveštaju Svetske fondacije za prirodu, čije delove je juče objavio BBC. U skorijoj prošlosti, po podacima iz studije, izumrlo je 80 vrsta, a 16 samo u poslednjih godinu dana.

U izveštaju naslovljenom kao “Zaboravljene ribe sveta”, stoji da se milioni ljudi oslanjaju na slatkovodnu ribu kao osnovni izvor hrane i prihoda, ali je te ribe sve manje zbog zagađenja, izlovljavanja, postavljanja brana na rekama, kao i isušivanja vodenih tokova i močvarnih područja.

Uovom izveštaju, koji su radili Londonsko zoološko društvo, Svetska organizacija za zaštitu živog sveta i Organizacija za zaštitu prirode, ukazuje se da je populacija riba koje se sele radi mrešćenja opala za tri četvrtine samo u poslednjih 50 godina. U istom vreme, broj riba velikih vrsta, kako se u izveštaju nazivaju -„megariba“, opao je čak za 94 odsto.

Po istraživanjima Svetske fondacija za prirodu, najveći uzročnik je loše stanje reka, većinom zbog zagađenja, brana i kanalizacije, odnosno otpadnih voda. Zbog toga, pozivaju vlade širom sveta da obnove slatkovodna staništa odgovarajućom primenom postojećih zakona, jačanjem zaštite u zakonima o zaštiti životnoj sredini i zagovaranjem velikih globalnih ciljeva za oporavak prirode.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!