Roditelji potrošili i do 500 evra za onlajn nastavu

Izvor: novaekonomija.rs, 23. februar 2021 – Skoro 60 odsto roditelja i nastavnika bilo je prinuđeno da kupi dodatnu opremu kako bi bez smetnji organizovalo onlajn nastavu tokom pandemije koronavirusa, ukazuje anketa koju je sprovela Nova ekonomija. Od tog broja, više od četvrtine je potrošilo preko 500 evra na osposobljavanje svojih „kućnih učionica“.

Do 500 evra je potrošilo 23,4 odsto ljudi koji su nabavljali dodatnu opremu za onlajn nastavu, do 300 evra oko 30,1 odsto, dok je do 100 evra u obrazovanje na daljinu uložilo nešto više od 19 odsto njih.

Od dodatne opreme, najviše su se nabavljali računari (30,1 odsto), veb-kamere (oko 16 odsto), dodatni kablovi (13,7 odsto), štampači (10,2 odsto) i radni stolovi ili stolice (8,3 odsto).

Preko 70 odsto ispitanika lično poznaje dete koje nije moglo da prati onlajn nastavu jer nije imalo Internet, računar ili televizor.

Skoro 41 odsto ispitanika je zbog održavanja onlajn nastave uplatilo veći paket interneta, a približno 20 odsto roditelja je deci dozvolilo da za onlajn nastavu i učenje koriste njihov službeni računar.

Kompanije u najvećem ,broju slučajeva nisu pitale svoje zaposlene da li im potrebno nešto od opreme za onlajn nastavu. Škole i opštine su nastavnike ponudile laptop ili dodatni internet za održavanje onlajn nastave u 33,1 odsto slučajeva.

Na pitanje „Da li ste na nečemu uštedeli od kada su škole prešle na novi način rada?“, samo jedna četvrtina ispitanika je odgovorilo potvrdno.

U anketi je učestvovalo skoro 900 ljudi, među kojima je bilo 30,5 odsto nastavnika, 37,1 roditelja i nastavnika i 32,4 odsto roditelja.

Među roditeljima, tačno trećina njih ima jedno dete, 30 odsto ima dvoje, a 5,6 troje i više.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/roditelji-potro%C5%A1ili-i-do-500-evra-za-onlajn-nastavu

Ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci