Vlada Srbije: Osnove sistema odbrane nisu novi predmet za srednjoškolce

11. februar 2021 – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da se u srednje škole u našoj zemlji ne uvodi novi predmet „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“. Naime, učenici završnih razreda srednje škole još od školske 2018/2019. godine imaju mogućnost da se o ulozi i zadacima Vojske Srbije i srodnim temama upoznaju kroz ukupno četiri časa odeljenskog starešine tokom školske godine.

Reč je o programu koji je uveden u drugom polugodištu školske 2018/2019. godine na incijativu Ministarstva odbrane. Predviđeno je da se ovoj temi posvete dva časa u prvom i dva časa u drugom polugodištu.

S obzirom na činjenicu da je zbog pandemije COVID-19 nastavni proces organizovan po drugačijem modelu, časovi posvećeni ovoj temi biće organizovani na daljinu.

Kako je predviđeno, učenicima će predavanja držati odeljenjske starešine, uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina.

Planirano je da se u okviru ova četiri časa obradi 11 tema, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, prekjuče je Ministarstvo odbrane saopštilo da, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, realizuje projekat nastave za fakultativni predmet „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“, koji je namenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

U istom saopštenju je napomenuto da se nastava održava na četiri časa odeljenskih starešina i sastoji se od 11 tema, od kojih je 10 obrađeno teorijski, a jedna tema je praktična, kao i da je nastava fakultativnog tipa i izvodi se uz korišćenje pisanih materijala, „Power point“ prezentacija, a Ministarstvo odbrane je izradilo priručnik koji mogu da koriste i nastavnici i učenici.

Časovi posvećeni odbrani zemlje počinjaće intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom, navodi se u tom saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Skorašnji članci

error: Content is protected !!