Jajce, zastave, svinjokolj i izgubljena skraćenica čiji je danas dan

SMEDEREVO, 29. novembar 2020 – Danas je dan, Dan Republike, što bi rek’o dr Nele Karajlić. Dan one Republike. SFRJ – jedna od najčuvenijih skraćenica na ovim prostorima, za sve osim možda za one koji su se rodili u ovom veku. Baš zbog njih nekoliko objašnjenja.

Akronim kao takav, šta znači koje slovo? Socijalizma poodavno nema, federacija je umr(e)la malo potom, republika sada do duše ponovo ima šest, i to, kažu, nezavisnih, ako neki istraje na ideji razgraničenja biće ih i svih sedam. Jugoslavije nema ni za J, osim u uspomenama. Jedan od onih koji uspomene čuva je i komšija Brka, u vreme skraćenice pravnik, a sada taksista. O njemu ste već mogli da čitate na ovom portalu, pa da, iako je reciklaža u modi, ne objavljujemo istu tužnu priču ponovo. Neka samo bude rečeno da je i jutros na terasu okačio zastavu, ne jednu nego dve, valjda u inat dušmanima. Trešte iz njegovog stana pesme iz onijeh dana, partizanske, akcijaške, rodoljubive… Narod, prolazeći tuda, na putu za pijacu, zagleda gore u zastave, osluškuje muziku, poneko se i prekrsti. U čuđenju ili za pokoj duše počivšoj državi, ne bih znao kasti.

Čega još nema, a bilo je onomad? Jajca, recimo, nemamo. Ono, ima ali tamo negde. Tog 29.11.1943. održano je u Jajcu drugo zasedanje AVNOJ-a (da sada ne objašnjavamo i tu skraćenicu, ko zna zna), zbog čega je praznik ustanovljen, a datum u grb državni turen.

Nema ni svinjokolja, tradicionalne aktivnosti o ovom prazniku. Bila je priča da su se prazniku svi radovali – osim svinja. Nije se radilo, pa se od sabajle spremala vrela voda za šurenje nesrećnica, ložili se šporeti, šiljili ražnjevi, već ko šta ima i može, i odrasli i deca se unapred veselili toploj prasetini/svinjetini. Dok se čeka vrelo pečenje, koje može da omami maltene koliko i rakija, neki su taj posao već obavili, baš kao otac Dragan, stari iz dr Neletove pesme s početka ovog pisanija, ušikali se kako dolikuje prazniku.

Dan Republike je zvanično ukinut 14. novembra 2002.

Kad su nam sve ostalo ukinuli nije zabeležen datum.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!