Prošlo je četiri godine od stradanja lađara, a još niko nije odgovarao

SMEDEREVO, 8. novembar 2020 – U utorak prošle nedelje bilo je tačno četiri godine kako je samohodni teretnjak Beograd 10, preduzeća „Ivan Milutinović“, u ranim jutarnjim satima potonuo na smederevskom sidrištu. Tada su dva člana posade izgubila život; zapovednik broda Milan Brzaković, koji se zvanično još uvek vodi kao nestao i mašinista Nikola Kosovac, čije telo je pronađeno.

Udruženje profesionalnih lađara Srbije se nada da je četiri godine od tragedije konačno došlo do pomaka u pronalaženju odgovornih za ovu tragediju.

„Upornošću porodica stradalih, pritiska stručne javnosti kroz medije i detaljnom izveštavanju pojedinih novinara, nakon četiri godine je izvršena dopuna veštačenja i rezultati su ukazali na ozbiljne propuste sistema bezbednosti plovidbe (detaljnije u članku Potonuće Beograda 10 – korak bliže pravdi). Naše stradale kolege ništa ne može da vrati, ali se nadamo da će se razrešenjem ovog slučaja i privođenjem pravdi odgovornih, buduće generacije lađara i njihove porodice biti pošteđeni ovakvih tragedija“, navodi se u saopštenju Upravnog odbora UPLS-a, uz poslednju, potresnu rečenicu:

Zbog onih koji su plovili, koji plove i onih što se sa plovidbe nikada neće vratiti.

Foto: podunavlje.info i UPLS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!