Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14. jun 2020 – Neizmerna zahvalnost svim dobrovolјnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva predstavlјa noseću ideju obeležavanja ovog datuma. Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine, da bi 23. maja 2005. godine skupština Svetske zdravstvene organizacije usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan slavi svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. Taj datum, 14. jun, izabran je iz posebnog razloga – na ovaj dan, 1868. godine, rođen je austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine.

Tema ovogodišnje kampanje Svetske zdravstvene organizacije – „Bezbedna krv spasava živote“ propraćena je sloganom „Daj krv, i učini svet zdravijim mestom“, a sa cilјem da se naglasi važna uloga pojedinca u ukupnom zdravlјu i blagostanju zajednice. Ipak, stanje u svetu zabrinjava – većina zemalјa sa niskim i srednjim prihodima i dalјe ulaže značajne napore u obezbeđivanju potrebne dostupnosti bezbedne krvi, na prvom mestu usled malog broja davalaca i neadekvatne opremlјenosti za testiranje krvi. Jedan podatak Svetske zdravstvene organizacije najbolјe oslikava trenutnu situaciju – oko 42 posto krvi koja se prikuplјa u svetu dolazi iz zemalјa sa visokim prihodima, dok u tim zemlјama živi samo 16 procenata svetskog stanovništva.

Da ne bi sve ostalo na rečima, evo i gde možemo da damo krv naredne nedelje.

Ovog ponedelјka, 15. juna, u okviru Letnje kampanje, ekipe Instituta za transfuziju se, po tradiciji, u smederevskom Centru za kulturu  od 9 so 15 sati. U četvrtak, 18. juna, takođe u sklopu Letnje kampanje, biće u Smederevskoj Palanci,  u Mesnoj zajednici Donji grad, od 9 do 14 sati.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!