Ne prečišćava se dve trećine otpadnih voda koje ispušta industrija u Srbiji

10. jun 2020 – Industrija u Srbiji je za godinu dana ispustila ukupno 119 miliona kubnih metara otpadnih voda, objavio je danas Republički zavod za statistiku u okviru studije Korišćenje i zaštita voda od zagađivanja, a od toga je prečišćeno ukupno tek oko 46 miliona kubika.

Najviše otpadnih voda potiče iz prerađivačke industrije – 47 posto. Najveći udeo u prečišćenim vodama sektora industrije ima oblast proizvodnje osnovnih metala – 40,5 odsto, sledi proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda – 12,6, a zatim proizvodnja prehrambenih proizvoda sa 10,9 procenata.

U 2019. godini u svim sektorima industrije, po podacima RZS, korišćeno je 4 milijarde 232 miliona kubika vode. Ako se pitate gde je razlika, gde je ta prečišćena ili nepričšćena voda završila – uglavnom je isparila. Naime, najveći deo zahvaćene vode korišćen je za hlađenje pri proizvodnji električne energije.

Inače, od te potrošene količine, veće od 4 milijarde kubika, 99,2 procenta su površinske vode, a svega 0,4 procenta stiže iz javnih vodova. Dakle, uzima se iz reka, pa ono što se ne potroši, prečićeno ili ćešće neprečišćeno, opet se u te reke vraća.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!