Možete na Internetu da pratite širenje 5G mreže: Na mapi i Srbija

Izvor: rs.sputniknews.com, 19. maj 2020 – Kompanija „Ookla“, najpoznatija po Ookla spid testu kojim se meri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svetu. Ookla 5G mapa se ažurira svake nedelјe, a možete da joj pristupite OVDE.

Osim što pokazuje mesta na kojima se razvijaju bazne stanice za 5G mrežu, Ookla prati i neke statističke podatke koji mogu da budu zanimlјivi.

Na primer, do sada u svetu ima 8782 instalacije 5G mreže, a moguće je da podatke na mapi filtrirate tako što ćete isklјučiti one koje su „ograničeno dostupne“ ili „u fazi pred puštanje“, odnosno u onome što bismo mogli nazvati eksperimentalnom fazom.

Na mapi se, naravno, nalazi i Srbija, gde je jedina 5G bazna stanica upravo u „eksperimentalnoj fazi“, a nalazi se u Beogradu. Od komšiluka, najbolјe je pokrivena Rumunija, a zatim slede Mađarska i Hrvatska.

Što se tiče „rekordera“, SAD su najbolјe pokrivene 5G mrežom, a za njima slede Kina i Japan. Od evropskih zemalјa prednjači Holandija.

https://rs.sputniknews.com/ekonomija/202005191122603065-pratite-sirenje-5g-mreze-na-mapi-i-srbija/

Skorašnji članci