Fejsbuk i Gugl u borbi protiv korona lažnih vesti i sajber prevaranata

19. april 2020 – Fejsbuk je najavio da će slati upozorenja direktno korisnicima koji čitaju lažne vesti o korona virusu, saopštio je prošle nedelje izvršni direktor te kompanije Mark Zakerberg. Kompanija Gugl je pa saopštila da svakodnevno blokira milione lažnih imejlova o koronavirusu pošto je pandemija dovela do velikog broja krađa identiteta, a pojedinci pokušavaju da prevare korisnike kako bi otkrili njihove lične podatke, preneo je CNN.

Fejsbuk je tokom marta ukinuo na „stotine hiljada“ sadržaja u vezi sa korona virusom koji bi „mogli da predstavljaju neposrednu opasnost po zdravlje“. Po novom, korisnici Fejsbuka koji kliknu na tu vrstu lažnih vesti, komentarišu ih ili ih dele, dobijaće poruku da konsultuju sigurne izvore informisanja poput Svetske zdravstvene organizacije, naveo je Zakerberg u svom blogu.

Gugl je objavio da blokira više od 100 miliona poruka dnevno, jer stiže ogroman broj lažnih poruka u kojima se prevaranti predstavljaju kao čelnici Svetske zdravstvene organizacije, u pokušaju da ubede žrtve da doniraju novac. Sajber prevaranti takođe pokušavaju da iskoriste vladine ekonomske pakete pomoći, predstavljajući se kao neko iz javne institucije. Tokom protekle sedmice, gotovo petina poruka je bila prevara povezana s koronavirusom, objavio je Gugl.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!