Smederevo: Nema pozitivnih, za dva uzorkovana pacijenta se očekuju rezultati

SMEDEREVO, 19. mart 2020 – U toku jučerašnjeg dana uzorkovano je dvoje pacijenata iz Smedereva i danas se očekuju rezultati. Jedan pacijent je u kućnom karantinu, a drugi na bolničkom lečenju, odnosno u izolaciji, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare komandant Gradskog štaba za vanredne situacije u Smederevu, Jasna Avramović. Prema njenim rečima, u Smederevu za sada nema pozitivnih na korona virus.

Nakon današnje sednice Štaba za vanredne situacije, ona je govorila o merama koje se u Smederevu preduzimaju, po preporuci Vlade Srbije.

„Znate da su svi šalteri zatvoreni, osim šaltera Pošte, određenih šaltera EPS-a. U toku dana ćemo dobiti informaciju i objavićemo je na portalu Grada Smedereva koji šalter radi. Preporukom Vlade, u Gradskoj upravi više nema prijema stranaka, sva komunikacija će se odvijati elektronskim putem, ali i u pisanoj formi. Zahtev ili podnesak građani mogu da upute na sledeći način – pisanim putem na adresu: Gradska uprava grada Smedereva, Omladinska 1, 11300 Smederevo, pak 230116; zatim elektronskim putem: salter@smederevo.org.rs; telefonskim putem: 0648449404; putem Sistema 48 i direktno putem kontakt forme sa ove stranice.“

Ona je podsetila da je Grad Smederevo pokrenuo korona virus info portal na kojem će javnosti biti predstavljene sve informacije u vezi sa aktuelnom situacijom i merama koje Gradski štab za vanredne situacije i lokalna samouprava sprovode. Adresa portala je stab.smederevo.org.rs

Kol centar koji se nalazi u Crvenom krstu počeo je sa radom, kazala je i precizirala da je u ponedeljak bilo 14 poziva, u utorak 63 i u sredu 89 poziva.

„Različiti su zahtevi, od toga kako da idu kod lekara, kako da podignu lekove ili penziju i nisu se javljali samo stariji od 65 godina već i mlađi. Nastojimo da sve uputimo na institucije i telefone gde mogu da dobiju adekvatan odgovor. Danas smo prebacili novac Crvenom krstu za nabavku 100 higijenskih paketa i isto toliko sa osnovnim životnim namirnicama i podelićemo najugroženijima.  Narodnu kuhinju je preuzeo Crveni krst, priprema i distribuira hranu starijima od 65 godina i juče se hrana nosila na kućni prag. Od 35 prijavljenih, našli smo samo 30 na kućnoj adresi i oni su dobili obrok. Što se tiče policijskog časa, sve je proteklo u najboljem redu, nije bilo incidenata, građani poštuju zabranu kretanja.“

Gradonačelnica je dodala da je danas počela dezinfekcija zgrada koje održava JP Gradsko stambeno, ukupno 70, a biće kontaktirani profesionalni upravitelji kako bi se sproveo plan dezinfekcije najprometnijih zajedničkih prostorija, tri puta dnevno, dodajući da će Gradska uprava učiniti sve, pa i nabaviti dezinfekciona sredstva za one zgrade koje to nisu u mogućnosti, kako bi preventiva bila maksimalna.

Prema njenim rečima, lekova u Apotekarskoj ustanovi ima dovoljno, kao i dezinfekcionih sredstava i rukavica, a trenutno je nestašica maski, ali se tokom sutrašnjeg dana očekuju maske za višekratnu upotrebu. Ona je dodala da je tokom jučerašnjeg dana prodato četiri hiljade litara alkohola, oko deset hiljada pari rukavica i napomenula da je kupovina ograničena na deset pari rukavica i pola litra alkohola po osobi.

Štab je doneo zaključak da seoske mesne zajednice dostave spiskove za lica starija od 70 godina koja nemaju podršku, kako bi se podjednako pomoglo i ljudima u seoskim sredinama. U vezi sa tim, Crveni krst je napravio grupu na Viberu, gde mogu da se jave svi zainteresovani za pružanje pomoći, a stariji su od 70 godina i sa seoskog su područja.

Avramovićeva je apelovala na sve građane da prijave nadležnim institucijama one koji su došli iz inostranstva, a nisu se javili i nisu u izolaciji „jer tu nam sada preti najveća opasnost“. Apel je uputila i svim građanima koji dolaze iz inostranstva da se jave Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu, Sanitarnoj inspekciji, MUP-u, jer  su, kako je navela, oni rizik i opasnost, posebno oni koji su došli pre objave vanrednog stanja i nisu dobili potrebna uputstva.

„Najbitnije je da podignemo svest ljudi koji dolaze iz zemalja koje se ugorožene virusom, a javljajući se i stavljajući se pod nadzor, uvodeći samodisciplinu, štite svoje i zdravlje svojih najbližih“, zaključila je Jasna Avramović.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!