Viši sud u Smederevu nastaviće da radi, ali u smanjenom obimu

SMEDEREVO, 17. mart 2020 – Viši sud u Smederevu nastaviće da radi s tim što će obim procesa rada biti smanjen, tako što će se obavljati poslovi koji su najhitniji i od najvećeg značaja za građane i državu, saopšteno je danas portalu Podunavlje.info.

U Ministarstvu pravde održan je sastanak predstavnika ministarstva i epidemiologa iz Instituta za javno zdravlje „ Dr Milan Jovanović Batut“ sa predstavnicima Vrhovnog kasacionog suda, četiri apelaciona suda u Srbiji, zatim predstavnicima Prekršajnog i Privrednog apelacionog suda, zajedno sa predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva, četiri apelaciona javna tužilaštva u Srbiji kao i predstavnicima Državnog pravobranilaštva i Upravnog suda. Sastanku su prisustvovali predstavnici komora javnih beležnika i javnih izvršitelja, direktor Pravosudne akademije kao i predsednici Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda.

Uzimajući u obzir vanredno stanje u državni uvedeno zbog sprečavanja širenja korona virusa, na sastanku je ukazano da je potrebno, u skladu sa preporukama Vlade Srbije, izmeniti način rada sudova i tužilaštava, posebno imajući u vidu da su zgrade sudova mesta sa velikim brojem ljudi što može dodatno uticati na širenje zaraze.

Dogovoreno je da Ministarstvo pravde u saradnji sa predstavnicima pravosudnih organa i kroz konsultacije sa advokaturom  i pravosudnim profesijama u što kraćem periodu izradi preporuke za dalji rad sudova i tužilaštava u okolnostima vanrednog stanja, a koje će biti u skladu sa preporukama Vlade Srbije. Na osnovu tih preporuka biće izrađen konkretan plan rada sudova pa i Višeg suda u Smederevu

U cilju zaštite zdravlja građana koji dolaze u sudove, nosiolaca pravosudnih funkcija, zaposlenih u sudovima, advokata i svih drugih učesnika u postupcima, zbog svakodnevne izloženosti kontaktima sa veoma velikim brojem potencijalno zaraženih osoba, preduzete su potrebne mere u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova.

Prema preporukama Ministarstva pravde Visoki savet sudstva i Republičko javno tužilaštvo precizno će odrediti redukciju rada svih sudova i javnih tužilaštava u Republici Srbiji uz obezbeđeni minimum procesa rada. U skladu sa tim biće organizovan i rad Višeg suda u Smederevu, kao i rad područnih sudova Osnovnog suda u Smederevu i Osnovnog suda u Velikoj Plani.

O načinu organizovanja rada građani će biti blagovremeno obavešteni,  a svaka promena biće objavljena na internet stranici Suda, navodi se u informaciji Višeg suda u Smederevu koju je potpisala predsednica Slađana Bojković.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!