Skupština grada Smedereva: Rebalansirani budžet, Plan kvaliteta vazduha…

SMEDEREVO, 3. mart 2020 – Skupština grada Smedereva je na prvoj ovogodišnjoj sednici, i najverovatnije poslednjoj u ovom sazivu, usvojila prvi rebalans budžeta za 2020. godinu, koji je u odnosu na projektovani, uvećan za oko 150 miliona dinara.

Usvojena je i odluka o donošenju Plana kvaliteta vazduha za grad Smederevo. Na danas usvojeni Plan kvaliteta vazduha, koji je urađen još 2017. godine, Ministarstvo zaštite životne sredine je dalo saglasnost u maju 2018. godine.

Smederevski odbornici su danas doneli rešenje o imenovanju predsednika, članova i sekretara Izborne komisije za izbor odbornika Skupštine grada Smedereva u stalnom sastavu i njihovih zamenika. Za predsednika je imenovan diplomirani pravnik Ivan Mihailović, predstavnik Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Podsećamo, Mihailović je prvi, i do sada jedini, predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Smederevu.

U vezi sa pomenutim tačkama dnevnog reda, na koje je utrošeno tri i po sata današnje rasprave, vodila se polemika između vlasti i malobrojnih predstavnika opozicije, ali i između samih predstavnika vladajuće stranke i koalicije.

Opozicija je, što se rebalansa budžeta tiče, zamerila da budžet nije ni socijalni ni razvojni, već partijski, kako je ocenio Nebojša Jovanović, predsednik novoformirane Odborničke grupe „Metla 2020“ u Skupštini grada Smedereva, pod novim nazivom a umesto dosadašnje Dveri/DSS.

Najveća zamerka za Plan kvaliteta vazduha opozicionih odbornika može se svesti na kratko pitanje: Šta se čekalo do sada? U sali su danas bili i predstavnici „Crvenih bedževa“, udruženja građana koje u prvi plan svojih aktivnosti stavlja zaštitu životne sredine. Oni su, nedugo po završetku sednice, reagovali na usvojeni Plan saopštenjem, o čemu ćete moći da čitate i na ovom portalu u posebnom tekstu.

Za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća Urbanizam Smederevo, danas je imenovan Dejan Stoilković, diplomirani inženjer saobraćaja. Dosadašnja v.d. direktorka, Vesna Janković, kako je obrazloženo, podnela je krajem januara ostavku na tu funkciju.

Na današnjoj sednici je usvojena i Odluka o dopunama i izmenama Odluke o platama i naknadama izabranih, imenovanih i postavljenih lica u organima Grada Smedereva i naknadama za rad članova radnih tela Skupštine grada Smedereva i o platama zaposlenih u Gradskoj upravi grada Smedereva. Koeficijenti za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica biće uvećani od 5 do 30 odsto.

Nešto više pažnje, i diskusija, a manje onih koji su za to glasali, izazvao je predlog noveliranog javno-privatnog partnerstva za finansiranje, projektovanje, rekonstrukciju i održavanje lokalne putne infrastrukture, popločavanje i rekonstrukciju trgova i drugih javnih površina, sve sa pratećim mobilijarom. Kako i ne bi, veće pare su u pitanju, više od 4 milijarde dinara, što je i par njih iz vladajuće većine navelo da se uzdrže od glasanja za ovaj predlog.

Pored ostalog, na dnevnom redu današnje sednice našla su se i aktuelna pitanja iz oblasti poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, o ko koji je bilo tek nešto malo više rasprave, jer su se javili odbornici sa sela. Usvojeni su i predlozi akata iz oblasti odbrane od poplava,  kao i o programi i finansijski planovi javnih preduzeća i ustanova.

Ovom prilikom pominjemo i dve odborničke inicijative koje, istini za volju, nisu imale veze sa dnevnim redom. Odbornik Dragutinović je apelovao na predsednika Republike Srbije da poveća najniže penzije, a odbornik Kokanović je predložio da se njegove kolege odreknu jedne odborničke dnevnice u humanitarne svrhe, za pomoć u lečenju jedanaestogodišnjeg dečaka Luke Petrovića Jovanovića iz Osipaonice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!