Lozovičke bele poklade u nedelju

VELIKA PLANA, 25. februar 2020 – Organizacioni odbor najavio je za 1. mart sada već ćuvene Lozovičke bele poklade, koje ove godine slave jubilej – 15 godina od ponovnog oživljavanja.  Uz obavezne maske i kostime, neće izostati ni takmičenje u preskakanju vatre, kao ni nadmetanje u pripremanju tradicionalnih jela.

Ova manifestacija se održava na početku Bele nedelje, pokretnog praznika koji se obeležava poslednje nedelje pred vaskršnji post, a poslednji dan te sedmice naziva se Bele poklade. 

Tokom čitave nedelje, a posebno poslednjeg dana, koji ove godine pada 1. marta, meštani, među njima najčešće deca i mladi, oblače se u kožuhe i stavljaju obredne maske i tako prerušeni idu od vrata do vrata seoskih domaćinstava i uz zvuk zvona klepetuše i bubnja, udaranjem štapova o plot, prag i doksat kuće, isteruju zle duhove.

Ovaj običaj svoje korene vuče u sličnim paganskim, a baštine ga mnogi slovenski narodi kao deo hrišćanske praksa, pa su tako i Bele poklade u Lozoviku su deo hrišćanske tradicije pripreme duha i tela za pravoslavni post. Jer, u to veče poslednji put se jede mrsna hrana, peva i igra, pošto od ponedeljka otpočinje vreme posta, praštanja i mirnog života.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!