Korona virus – kako ga prepoznati i šta je moguća prevencija

25. februar 2020 – Uz vest da je dvoje srpskih državljana na kruzeru “Diamond Princess” zaraženo korona virusom, kao i da je virus došao maltene u naš komšiluk, a čekajući da stigne vakcina, koju je ministar zdravlja najavio da naši stručnjaci mogu da naprave još početkom februara, evo nekoliko saveta Svetske zdravstvene organizacije, kako prepoznati ovaj grip i šta uraditi na prevenciji. Jes’ da još nisu napravili vakcinu, ali i tamo valjda sede neki stručnjaci.

Uobičajeni znakovi infekcije uklјučuju respiratorne simptome, temperaturu, kašalј, nedostatak daha i otežano disanje. U težim slučajevima infekcija može da izazove upalu pluća, ozbilјan akutni respiratorni sindrom, otkazivanje bubrega i čak smrt. 

Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije uklјučuju redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašlјanja i kijanja, temelјno kuvanje mesa i jaja. Podrazumeva se i izbegavanje bliskog kontakta sa svim ljudima koji pokazuju simptome respiratornih bolesti poput kašlјa i kijanja.

Dakle, sve uobičajeno, kao i kod svakog drugog gripa. Jedina novost je možda da bi trebalo da dezinfekujete i mobilni telefon kada se vratite iz grada, jer se kapljične infekcije sada prenose i na taj način. Ovo važi pogotovo ako ste telefon koristili na javnim mestima ili ga izlagali potencijalnom uticaju drugih, stavljajući ga na sto u kafiću na primer. Kontakt sa životinjama, takođe, pogotovo nepoznatim, treba izbegavati, odnosno obavezno prati ruke ako je do kontakta došlo. Rakija i beli luk se ne pominu.

Inače, Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasio je  još 30. januara javnozdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja zbog epidemije bolesti koju izaziva novi korona virus.

Što se nas tiče, Institut za javno zdravlje Batut, jedina referentna ustanova po ovom pitanju, izdao je molbu/preporuku: „Putnike koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja“.

Na početku pomenuti ministar zdravlja, Zlatibor Lončar je najavio i poseban sajt koji će biti vezan za korona virus i pozvao sve da se bave samo zvaničnim činjenicama i podacima. Takođe je naglasio da se više od 97-98 procenata ljudi koji dobiju korona virus najnormalnije oporavi i nastavlja život bez problema. On je rekao i da mu predstoji i susret za direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom koji je u poseti Srbiji, kao i da su uvedena nova pravila – na svim graničnim prelazima meri se temperatura svima koji ulaze u Srbiju. Ministar je dodao da će bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biti obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih. Istakao je i da je bitno da građani ne paniče i da znaju da sve što Srbija radi jeste u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

U međuvremenu, na društvenim mrežama se pojavila pošalica, kako je stepen pripravnosti kod nas podignut na viši nivo; sa „daleko bilo“ na „pu, pomeri se s mesta“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!