Najavljena rekonstrukcija OŠ „Drugi šumadijski odred“ u Markovcu

VELIKA PLANA, 8. februar 2020 – Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije izdvojila je 230 miliona dinara, odnosno skoro dva miliona evra, za rekonstrukciju Osnovne škole „Drugi šumadijski odred“ u Markovcu kod Velike Plane i svih objekata koji se nalaze u školskom dvorištu.

Projektom je predviđena rekonstrukcija nove i stare školske zgrade, zgrade u kojoj se nalaze dečiji vrtić, kabineta za tehničko obrazovanje i kotlarnice, zatim rekonstrukcija fiskulturne sale i prostorija za produženi boravak dece i kuhinje.

– Biće izvršena temeljna rekonstrukcija svih objekata. Praktično, ostaće samo stari zidovi. Škola će dobiti potpuno novi izgled i funkcionalnost, što će olakšati odvijanje nastave i ulepšati boravak u školi i profesorima i učenicima – kaže Saša Stanojević, direktor škole. 

Najvažnije je to što će na novoj školskoj zgradi biti podignut još jedan sprat, sa tri učionice

– Ni u jednom objektu do sad nismo imali toalete, već jedan toalet u dvorištu. Izgradnjom toaleta u prizemlju od sadašnje četiri učionice izgubićemo dve. Zbog toga smo, u dogovoru sa ljudima iz Vlade Srbije, odlučili da podignemo sprat i u njemu izgradimo tri nove učionice, sa toaletima – ističe Stanojević. 

U svim objektima biće zamenjene instalacije za struju i vodu, postavljena pvc stolarija i novi podovi.  Kotlarnica će dobiti kotlove i opremu na bio masu. Uz fiskulturnu salu biće izgrađene svlačionice. Kuhinja će dobiti novu opremu.

Projektom je predviđena i obnova sportskih terena u školskom dvorištu.

– U toku je izrada tenderske dokumentacije, posle čega sledi raspisivanje tendera. Radovi će trajati najmanje šest meseci. Zbog toga planiramo da sa radovima počnemo negde u junu da bar ove školske godine ni na koji način ne ometamo odvijanje nastave – kaže Miodrag Škorić, načelnik Odeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Očekuje se da će ove godine u Velikoj Plani početi realizacija dva projekta čija je ukupna vrednost veća od 800 miliona dinara. Reč je o rekonstrukciji Doma zdravlja i svih srednjih škola na području opštine.

– Vlada Srbije je odobrila projekat rekonstrukcije Gimnazije, Ekonomsko-ugostiteljske škole „Vuk Karadžić“ i Tehničke škole „Nikola Tesla“ čija je vrednost 300 miliona dinara i projekat rekonstrukcije Doma zdravlja, čija je projektanska vrednost 540 miliona dinara – kaže predsednik opštine Velika Plana Igor Matković.

Tekst Dušan Marić, foto: osnovneskole.edukacija.rs/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!