Šta sve može od danas da radi, a šta ne može, posle 18 časova

24. novembar 2020 – Zbog sve većeg broja novoobolelih i sve lošije epidemiološke situacije, Vlada Srbije propisala je krajem prošle nedelje nove mere za suzbijanje širenja korona virusa koje stupaju na snagu danas u 18 sati. Pored ranije donetih, nošenja zaštitnih maski i fizičke distance, uvedene su i nove koje se odnose se pre svega na ugostiteljske i druge uslužne objekte, kulturne ustanove, kao i na gradski prevoz.

Donošenjem ove odluke ostalo je nejasno na koje se sve delatnosti, pored ugostitelja, odnose ove promene da bi objavom u Službenom glasniku to bilo (donekle) razjašnjeno.

Dakle, skraćenje radnog vremena do 18 časova sleduje restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, ali važi i za pozorišta, bioskope i druge ustanove kulture i priređivače posebnih i klasičnih igara na sreću.

Istom uredbom izmenjen je i član prethodne, koja se odnosila na zabranu rada svega pomenutog, ali i prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, od 21 do 5 sati. Ovaj član je izmenjen tako da su u njemu ostale samo prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti, što znači da oni mogu da rade do 21 sat.

Skraćenje radnog vremena se, izgleda, ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru smatraju poprilično rizično. Međutim, pojedine teretane su dobile obaveštenja da bi trebalo da rade skraćeno do 18 časova, dok druge nisu.

Ostaje zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi.

Nastavlja se, barem je tako najavljeno, i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu,e to je novost, na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!