Bilo je lepo disati nekoliko dana, a sad opet Jovo nanovo…

SMEDEREVO, 2. januar 2020 – Od 16. decembra, kada smo upozorili na nenormalne vrednosti koncentracije čestica PM10 u smederevskom vazduhu, jer je zabeleženo rekordnih 1.067 mikrograma po metru kubnom, situacija se relativno smirila. Malo vetar, malo kiša, više spoljne temperature, tek kao da je neko okrenuo dugme na „normal“. I onda noćas Jovo nanovo; tačno u ponoć, prema podacima merne stanice Smederevo Centar Agencije za zaštitu životne sredine, zabeleženo je da se koncentracija PM10 u vazduhu popela na 336,91 mikrograma po kubiku! Jeste to tri puta manje od onog neslavnog rekorda polovinom decembra, ali je  šest i po puta veće od maksimalno dozvoljenog! Vrlo nezdravo, oznaka je za te brojke na specijalizovanim sajtovima.

Da sve bude čudnije, dešava se to, kako je navedeno, u ponoć, 1. na 2. januar, kada je saobraćaj, nabeđen kao jedan od glavnih uzročnika zagađenja, u odnosu na dane uoči Nove godine i na sam taj dan, daleko manji. Tako ostaje da se nagađa koji činilac je dao svoj doprinos da podaci budu takvi kakvi jesu.

Uzgred, recimo Valjevo, koje se našlo na vrhu liste poslednjih dana prošle godine, Niš, Pančevo, o Beogradu da i ne govorimo, svi ti gradovi ponovo „gledaju u leđa“ Smederevu. U novu godinu Smederevo je krenulo sa novim „uspesima“ kada je zagađenje vazduha u pitanju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!