„Niko Garone“ Miški Knežević, urednici Drugog Programa Radio Beograda

SMEDEREVO, 4. decembar 2019 – Nagrada „Niko Garone“, koja se dodelјuje za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ustanovlјena od strane pozorišta PATOS iz Smedereva pre pet godina, ove godine će pripasti Miški Kneževič, urednici Drugog programa Radio Beograda, saopšteno je danas.

To je odluka komisije za izbor dobitnika za ovu godinu, koju su činili dosadašnji dobitnici nagrade, za Redakciju Kulturnog dnevnika RTS-a, Olivera Milošević; za Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, Vesna Milosavlјević, novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; za Kulturni dodatak lista Politika, Marija Đorđević, Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika, Sonja Ćirić, novinarka i urednica rubrike za kulturu u nedelјniku Vreme.

Miška Knežević, urednica na Drugom programu Radio Beograda, više od tri decenije svakodnevno, posvećeno i znalački izveštava o svim događajima iz oblasti pozorišta.

Miška Knežević

U životu tiha, u profesiji nenametlјiva, kako se navodi u obrazloženju, Miška besprekornom dikcijom neguje profesiju novinara posvećenog kulturi. Za njom je na stotine prikaza pozorišnih predstava, intervjua sa umetnicima, autorskih radio-emisija. Na svakom pozorišnom događaju možete je videti kako diskretno, sa diktafonom u ruci vreba sagovornike ili se iz nekog tihog ugla uklјučuje uživo u program. Ako je događaj po danu dođe u Sport Bili izdanju, sa kačketom na glavi, uvek užurbana da sve stigne na vreme. Uveče preko ramena prebaci svilenu ešarpu, jer događaju priliči elegancija. Miška je radilica i kada obavlјa jednostavne novinarske zadatke i kada uređuje i vodi ozbilјne tematske emisije. Nema potrebu da se razmeće znanjem, ali ume da znalački vodi razgovore o pozorištu i sagovornike navodi da joj kažu i šta ih nije pitala.

Nagrada „Niko Tomane“

Miška je od one stare dobre novinarske fele što znalački i pažlјivo prikuplјa i pedantno slaže i plasira informacije poštujući svoje slušaoce. Jako je dragocena za pozorišnu umetnost jer izveštava sa svih, ali baš svih događaja. Nikoga ne favorizuje, nikome ne podilazi, a poštuje sve koji vredno stvaraju. Priznaćete, to je danas retkost.

U vremenu u kojem dominira tabloidno, novinarstvo, puno bespotrebnih skandala, novinari kao Miška, navodi se dalje. prava su retkost i veliko blago. Zato joj, sasvim zasluženo, pripada ova nagrada.

Nagrada „Niko Garone“, koja se dodelјuje za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ustanovlјena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!