Poskupljenje pod lupom – Vetroparkovi „proizveli” višu cenu struje

Izvor: politika.rs, 15. novembar 2019 – Jovan Jovanović, član Saveta potrošača „Elektroprivrede Srbije”, podneo je ostavku na tu funkciju, jer je odluka EPS-a o povećanju cene struje od 3,9 odsto doneta bez konsultacija sa Savetom potrošača. Za tu odluku Jovanović je saznao iz medija.

Neprihvatljivo je da „Elektroprivrede Srbije” ignoriše Savet potrošača, koji bi imao i te kako mnogo šta da kaže o opravdanosti ovog poskupljenja.

Priča EPS-a da cena električne energije nije povećavana već dve godine ne pije vodu. Izgleda da je zaboravljeno da je uvođenjem akciza struja poskupela za 7,5 odsto. I da je naknada za unapređenje energetske efikasnosti po svakom kilovatu povećana. I kada se na sve to nakalemi PDV, jasno je da se potrošačima struje crno piše.

Šta se moglo dogoditi sa EPS-om iza kojeg stoji država, pa da posle kategorične tvrdnje da su i dosadašnjom cenom zadovoljni i da postižu dobre rezultate, sada povećava cenu struje? Odgovor možda leži u izgradnji nimalo jeftinih vetroparkova. EPS je sklopio ugovor sa domaćim investitorima da ih izgrađuju i isporučuju zelenu energiju. Ove godine investitorima je za izgradnju vetroparkova i isporuku zelene energije isplaćeno osam milijardi dinara, a to će kroz račune za struju platiti građani.

Dobro je poznato da svako povećanje cena struje dovodi do lančanih povećanja troškova života. Obećanje ministra finansija da struja neće poskupeti, kao i obično, nije ispunjeno. A priča o povećanju životnog standarda posle najnovijeg poskupljenja struje izgleda kao neslana šala.

Dr Miroslav Todorović,
Beograd

Foto/ilustracija: pixabay.com

.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!