Završena sanacija i prelazak na pelet kotlarnice u vrtiću „Veseli cvetovi“

SMEDEREVO, 8. novembar 2019 – U objektu „Veseli cvetovi“ Predškolske ustanove „Naša radost“, na Carini, danas je obeležen završetak druge faze projekta sanacije kotlarnice, koji je finansijski podržan sredstvima Programa EU PRO i lokalne samouprave.

Grant menadžer na projektu, Mirjana Ćosić je podsetila da je ova kotlarnica ranije koristila lož ulje, kao energent, a sada je kompletno zamenjen, instaliran je kotao na pelet, kako bi ekološki bila ispravnija, energetski efikasnija, a finansijski isplativija.

„Objekat je renoviran pre tri godine sredstvima Fondacije ‘Novak Đoković’. Predškolska ustanova je, nakon toga, konkurisala za sredstva u okviru Programa EU PRO, uz pomoć Grada Smedereva. Projekat nam je odobren na iznos od 87.680 evra. Od toga je 72.500 evra donacija EU PRO, a 15.050 evra je obezbedio Grad Smederevo. Kotlarnica je odgovarajućeg kapaciteta, 5.000 metara kubnih za grejanje, koja radi od 15. oktobra, uz različite, neophodne probe uhodavanja sistema. U pitanju su najsavremeniji, digitalni uređaji, a što se tiče zaštite životne okoline, daleko je manji zagađivač, pošto se koristi kao energent biorazgradiva masa – pelet. Renoviranje ovog objekta će tako, nakon sanacije grejanja i renoviranja stolarije, biti zaokruženo i ovaj objekat će biti najsavremeniji u sistemu Predškolske ustanove ‘Naša radost’ Smederevo“, naglasila je Mirjana Ćosić. 

Prema njenim rečima, finansijski stručnjaci očekuju da će sada grejanje biti oko 20 posto jeftinije, a novac od uštede će se ponovo vratiti deci i biće omogućena nabavka didaktičkog potrošnog materijala kako bi se unapredio program vaspitanja i obrazovanja dece.

Članica Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Svetlana Mihajlović istakla je da lokalna samouprava nastoji da svoj deci omogući jednake uslove za školovanje i obrazovanje, i prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja i što ranijeg uključivanja dece u vaspitne grupe.

„Grad je podržao i ovaj projekat Predškolske ustanove ‘Naša radost’, a svakako u njegovoj realizaciji veliku zaslugu imaju i zaposleni u vrtiću, vaspitači, jer bez njihovog rada i zalaganja, ni Evropska unija, niti druge fondacije, ne bi izdvojila ova sredstva. Znamo da EU ulaže samo tamo gde je taj rad kvalitetan i gde deca na novi, savremeniji način dolaze do novih saznanja. Kada govorimo o vrtićima, u narednoj godini nas očekuje obnavljanje zgrade ‘Monopola’, već je Nacrtom budžeta grada Smederevo opredeljeno 20 miliona dinara za njeno renoviranje. Očekuje nas takođe i velika kapitalna investicija u iznosu od 10 miliona dinara u Skobalju, gde će se renovirati postojeća zgrada za otvaranje vrtića za decu od 3 i po do 5 i po godina. Time bismo zaokružili jednu priču, da nemamo više liste čekanja i da svaka mesna zajednica ima predškolski objekat. Grad je izdvojio i značajna sredstva za obnavljanje kuhinjskog inventara, kupovinu posteljine, igračaka, didaktičkih sredstava i svega što je neophodno za rad“, rekla je Svetlana Mihajlović.

Direktorka Predškolske ustanove „Naša radost“ Smederevo Mirjana Perić poručila je da će, zahvaljujući lokalnoj samoupravi, u Ustanovi nastojati da se nastavi sa poboljšavanjem uslova rada vaspitača i svih vrtića, jer, kako je ocenila, „u našem je interesu da deca budu zadovoljna boravkom i radom, a samim tim će biti zadovoljni i roditelji koji koriste naše usluge“.

PR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!