Nastavak akcije za regulisanje pitanja emitovanja rijaliti programa

SMEDEREVO, 19. oktobar 2019 – Letošnja akcija „U ime kulture“ završena je predajom predloga zakona koji predviđa ograničavanje emitovanja rijaliti programa na tri sata, obavezu najmanje pola sata dečjeg kulturnog programa i pola sata programa za maloletnike dnevno, kao i sprečavanje emitovanja uživo rijaliti programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Inicijativu je svojim potpisom podržalo 42.852 građana Srbije, potpisi su predati, a da ne bi sve ostalo mrtvo slovo na papiru, sledi drugi deo akcije, o čemu su danas u Smederevu govorili Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Vuksan Milićević iz Udruženja „Srbija u pokretu“.

– Mi ne tražimo ukidanje rijaliti programa, tražimo samo regulisanje, onako kako je to već zakonom predviđeno. Ne može da se desi da oni po deset sati dnevno emituju rijaliti programe, a da nemaju ni minut obrazovnog programa, na šta ih zakon obavezuje. Tražili smo i da nema uživo prenošenja rijalitija, jer onda nema nikakve kontrole sadržaja, pa dolazi do scena nasilja, verbalnog i fizičkog, pa i eksplicitnog seksa, što smo videli kod ove poslednje situacije sa oralnim seksom u „Parovima“, na šta smo takođe reagovali prijavom REM-u – kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Kapacitet REM-a, svesni su i inicijatori predloga zakona, nije takav da može da proprati sve, ali baš tu nalaze svoju ulogu, da ukažu na evidentne propuste, pogotovo one kojima se krše zakonske norme.

– Kampanja nije bila samo u većim gradovima, već i u onim manjim. Kada smo u istočnoj Srbi sakupljali potpise, akcijom „od vrata do vrata“, recimo u Boru i Zaječaru, bili smo prijatno iznenađeni da su čak i oni koji gledaju ove rijaliti programe bili na našoj strani, da su i oni za ograničavanje, da nije sve što se dešava u tim programima za emitovanje uživo – prenosi utiske „sa terena“, tokom prikupljanja potpisa, Vuksan Milićević iz Udruženja „Srbija u pokretu“.

Čitava kampanja je rađena bez ikakve finansijske pomoći, kako kaže Manojlović „budžet je bio nula dinara“, a ipak je uspela. Uprkos i činjenici da je, opet po zakonu, krajnje neustavno, ograničena na sedam dana, da se sakupi 30.000 potpisa, a političim partijama je, na primer, da bi prijavili svoje kandidate za izbore, uz svu stranačku mašineriju i izvore finansiranja, treba da prikupe 10 hiljada potpisa u znatno dužem roku.

– Naša inicijativa je sada zvaničan predlog zakona, ima istu težinu kao da ga je, recimo, predložila Vlada Republike Srbije. Ovo je primer direktne, neposredne demokratije, jer su građani sami, svojim potpisima to tražili. Imamo iskustvo nekih drugih inicijativa, koje su „završile u fijokama“, i to nećemo da dozvolimo. Ali imamo i neke, kao onu Igora Jurića, koje je usvojena, ali tek nakon tri godine, a to je, smatramo, nerazuman rok i zato krećemo u ovu, drugu fazu akcije – objašnjava Savo Manojlović, najavljujući pritisak na institucije kako zakonski predlog ne bi samo to i ostao – predlog.

Boravak u Smederevu Manojlović i Vuksanović su iskoristili da održe i seminar koji treba mlade ljude, buduće aktere društvenih i političkih procesa, da upozna sa osnovnim idejama aktivnog učešća građana u kreiranju pozitivnih promena u svom okruženju. Seminar će bitii održan u osam gradova, a do sada je bio u Rumi i Šapcu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!