Vetropark Čibuk kod Kovina treba da bude svečano otvoren u petak

KOVIN, 9. oktobar 20196 –  Vetropark Čibuk, kraj sela Mramorak u kovinskoj opštini, završen je aprila meseca i uveliko radi, po navodima investisora, ali će, prema najavama, svečano biti otvoren u petak 11. oktobra.

Čibuk 1 „je potpuno izgrađen“, navedeno je u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sredinom aprila, a kompanija Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, većinski deoničar firme Tesla Wind, koja je vlasnik projektne kompanije Vetroelektrane Balkana, još ranije je najavila da puštanje u rad vetroparka Čibuk 1 očekuje početkom 2019. godine.

Ovo je najveći vetropark u Srbiji sa 57 vetroturbina koje mogu da generišu 158 megavata električne energije, što je dovolјno da obezbedi 113.000 domova električnom energijom. Iza projekta stoji kompanija „Vetroelektrane Balkana”, a investicija je vredna 300 miliona evra. Investiciju su podržale Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj kreditima u ukupnom iznosu od oko 215 miliona evra.

Projektna kompanija Vetroelektrane Balkana je stoprocentno u vlasništvu firme Tesla Wind, zajedničkog preduzeća kompanije Masdar (60%), finske kompanije Taaleri Energia (30%) i nemačke investiciono-razvojne kompanije DEG, članice KfW grupe (10%).

Sporazum o otkupu električne energije (PPA) za vetropark Čibuk 1 je potpisan u oktobru 2016. godine. Ovaj vetropark je na spisku povlašćenih proizvođača električne energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu fid-in tarife.

Foto: Twitter.com/EBRD

Skorašnji članci

error: Content is protected !!