Vanredni inspekcijski nadzor u Smederevu i Lazarevcu

BEOGRAD, 22. septembar 2019 – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović prisustvovali su vanrednom inspekcijskom nadzoru u Smederevu i u Lazarevcu, koji je obavljen u noći između subote i nedelje, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Kako se navodi, tom prilikom je izvršeno 49 nadzora, tokom kojih je zatečeno 20 lica na radu „na crno“, jedan neregistrovan subjekat i doneto je jedno rešenje o zabrani rada.

Đorđević je istakao da je u prethodnih 15 dana inspekcija radila pojačano i da je tom prilikom izvršeno 985 nadzora u drugoj i trećoj smeni, tokom kojih je zatečeno 20 neregistrovanih subjekata i 362 lica na radu „na crno“, među kojima je bilo i stranih državljana bez radne dozvole u Srbiji.

„Opsežnim inspekcijskim nadzorima trudićemo se da iskorenimo rad na crno, suzbijemo sivu ekonomiju i omogućimo pozitivniju klimu za poslodavce koji rade u skladu sa zakonom, ali i da omogućimo radnicima sva prava koja im pripadaju”, rekao je ministar.

Đurović je ovom prilikom objasnio da inspektori vrše nadzore po sistemu rotacije, i istakao da se kod vanrednih nadzora ne zna ko će gde vršiti nadzor, što smanjuje mogućnost za malverzacije.

Inspekcija rada je u prethodnom periodu postigla odlične rezultate, ocenio je on i poručio da će svi koji ne rade u skladu sa zakonom dobiti maksimalne kazne.

Ovakva praksa biće nastavljena i u narednom periodu, sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

https://www.srbija.gov.rs/vest/412692/vanredni-inspekcijski-nadzor-u-smederevu-i-lazarevcu.php

Foto/ilsutracija: pixabay.com +
https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/inspektorat-za-rad-podsajt

Skorašnji članci

error: Content is protected !!