Startuje Evropsko prvenstvo: Jasmina u petak u prvoj fazi kvalifikacija

BOLONJA, 19. septembar 2019 – Sutra počinje Evropsko seniorsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bolonji, na kojem u reprezentaciji Srbije učestvuje i članica Streljačke družine Smederevo Jasmina Milovanović.

U petak će se takmičiti petoro naših takmičara. Jasminu Milovanović i Zoranu Arunović očekuje prva faza kvalifikacija MK sport pištoljem (precizna paljba). Druga polovina (brza paljba) i finale su u subotu. U kvalifikacijama MK puškom sutra iz trostava startuju Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić. Finale je u subotu, kada će biti održano i takmičenje u trostavu za dame, u kome učestvuju Andrea Arsović, Sanja Vukašinović i Ivana Anđušić Maksimović. Istog dana su i kvalifikacije i finale.

U svakoj disciplini deliće se po dve olimpijske kvote. Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković, na pitanje o ciljevima našeg tima u Bolonji odgovara:

– Ciljevi naše seniorske reprezentacije su olimpijske vize i medalje. Nezahvalno je prognozirati koliko medalja i kvota možemo da osvojimo, posebno što je na okupu evropska elita. Najbolji strelci Starog kontinenta su u Bolonji, svi imaju visoke ambicije, ali nadamo se da ovaj put možemo da dođemo bar do jedne kvote.

Olimpijske vize za Tokio 2020. za sada su „upucali“ Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović (oboje puška).

Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, najavljujući učešće naših takmičara ovim oružjem kaže:

– U Bolonji će nas predstavljati šestoro strelaca koji su malokalobarskom puškom najbolji u Srbiji ne samo ove sezone, već i u nekoliko prethodnih godina.

Jelena Arunović, selektor za pištolj, poput Donevića, ističe da Srbiju u Bolonji predstavljaju takmičarke koje u Srbiji dominiraju nekoliko sezona.

– Jasmina Milovanović i Zorana Arunović su, od kad je Jasna Šekarić prestala da se takmiči, naše dve najbolje takmičarke MK sport pištoljem. Dokazale su da im je i ove godine mesto u reprezentaciji, ispunile kriterijume za učešće. Nismo imali mnogo vremena za pripreme po povratku sa Svetskog kupa u Rio de Žaneiru, ali raduje me da su obe takmičarke raspoložene za takmičenje.

Zorani Arunović i Jasmini Milovanović viza za Olimpijske igre nije cilj, obe su ispunile kvotu za Tokio.

– Zorana je kvotu ispunila još na prvom takmičenju, prošle godine na Svetskom prvenstvu, a pečat na ovu sezonu stavili su i dobri rezultati i teška povreda ruke, zbog koje nije mogla u kontinuitetu da održava formu. Na Evropskim igrama u Minsku je osvojila zlato vazdušnim pištoljem, sport pištoljem gađala u finalu, a onda opet morala da pauzira zbog oporavka od povrede i potom ponovo da se vraća u formu. Kod Jasmine je drugačija priča, tokom sezone je podizala nivo rezultata i kao kruna je došla bronza vazdušnim pištoljem i olimpijska kvota na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Uspeh vazdušnim pištoljem je u senku bacio vrlo dobar rezultat koji je u Riju postigla MK pištoljem, kada joj je zamalo izmako finale. Dokazala je da je spremna i ovim oružjem – zaključila je Jelena Arunović.

U trostavu za žene učestvovaće 67 takmičarki, u muškom trostavu jedan strelac manje, dok će MK sport pištoljem gađati 55 dama. Ne izostaje niko iz evropskog vrha, sve selekcije su došle u trenutno najjačim sastavima, saopštio je Streljački savez Srbije.

Skorašnji članci