“Dunavska lađa” mađarskom filmu „Ruben Brant, kolekcionar“

SMEDEREVO, 25. avgust 2019 – Na završnoj večeri Dunav film festa, drugog po redu, u Malom gradu Smederevske tvrđave saopštena su imena dobitnika ovogodišnjih nagrada, koje će, kako se čulo, biti naknadno uručene.

Predstavnici žirija – glumci Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić, Nives Ivanković, Marko Grabež, Marko Vasiljević, Maja Šuša, saopštili su dobitnike nagrada drugog Dunav film festa, a nakon toga je prikazan film „Bol i slava“, reditelja Pedra Almodovara.

Glavni festivalski žiri odlučio je da ovogodišnji laureat za najbolju režiju bude Kornelije Porumboj za film “Zviždači”. Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Ani Mariji Rosi i Maji Todorović za film “Ajvar”. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje odlazi u ruke mlade Helene Zengel za ulogu devojčice u filmu “Izvan sistema” Nore Fingšajt. Najvažniju nagradu “Dunavsku lađu”, koja je i simbol ovogodišnjeg festivala, glavni žiri je jednoglasno dodelio mađarskom filmu „Ruben Brant, kolekcionar“, kao najboljem ostvarenju prikazanom na smederevskom festivalu,

Mladi festivalski žiri je odlučio da nagrada za najboljeg mladog autora pripadne Miloradu Krstiću, reditelju i scenaristi za mađarski film „Ruben Brant, kolekcionar“, Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje debitantu ide u ruke Františeku Belešu za ulogu u slovačkom filmu „Neka bude svetlost“. Glavna nagrada, “Dunavska lađica”, koja se dodeljuje za najbolji film u takmičarskom program pripala je bugarskom filmu „Otac“ Kristine Grozeve i Petra Valhanova. Mladi žiri je posebno istakao Jonasa Baslera koji je ostvario ulogu Frica Honka u nemačkom filmu „Zlatna rukavica“ reditelja Fatiha Akina.

Ljubitelji sedme umetnosti u okviru takmičarskog programa drugog izdanja Dunav film festa videli su u takmičarskoj konkurenciji osam naslova iz podunavskih zemalja koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, a ukupno četrdesetak filmova za šest dana na različitim lokacijama u Smederevu.

Van konkurencije su prikazana ostvarenja „U tuđoj kući“ Džejmsa Kanta, biografski film „Dijego Maradona“ i već pomenuti Almodovarov poslednji film „Bol i slava“, čijom projekcijom  je spuštena zavesa na Dunav film fest 2019.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!