TID regata ušla u Srbiju, u Smederevu 2. avgusta

APATIN/SMEDEREVO, 25. jul 2019 – Svake godine krajem juna čuvena TID (Tour International Danubien) regata kreće iz nemačkog Ingolštata, tako je bilo i ovoga puta, a završava se krajem avgusta na Crnom moru. U našu zemlju regata je upravo ušla kod Apatina, a izaći će sredinom narednog meseca kod Brze Palanke. Prema planu i programu, učesnici regate trebalo bi da u Smederevo stignu 2. avgusta.

Regata je nastala 1956. godine u Nemačkoj, a današnju rutu ima od 1969. Traje više od dva meseca i svoju krajnu tačku ima u malom rumunskom mestu Sveti Ðorđe, na Crnom moru, nakon 2.516 kilometara plovidbe. Na svom dunavskom putu, regata prolazi ili “dodiruje“ čak deset podunavskih zemalja, od Nemačke, preko Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, do Rumunije, Moldavije i Ukrajine. Osnovno pravilo TID-a jeste da je plovidba Dunavom isključivo čamcima na vesla, kajacima, kanuima, u svakom slučaju samo onima koje pokreće čovek sopstvenom snagom. Dnevne etape su u proseku četrdesetak kilometara, u etapnim mestima Regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje prolazi i u kojima se zadržava po dva dana.

Etapnih mesta u našoj zemlji je 14: Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza palanka. Kako je rečeno, u Smederevu se regataši očekuju 2. avgusta, a odatle će sutradan krenuti put Velikog Gradišta.

U Srbiji je domaćin TID-a Kajakaški savez Srbije, a kompletan regatni raspored u našoj zemlji možete da vidite OVDE:

Foto: www.tour-international-danubien.org, Vasenszky Szabolcs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!