U Smederevskoj tvrđavi održan drugi Dan zajedništva

SMEDEREVO, 15. jun 2019 – Socijalne i humanitarne organizacije Smedereva okupile su danas svoje članstvo na Danu zajedništva, koji je, po drugi put, upriličen na prostoru Tvrđave. Brojni štandovi različitih udruženja, na kojima je bilo izloženo ono što se radilo i uradilo u proteklih godinu dana, pehari i medalje sportskih klubova, osvojeni u tom periodu, naravno i druženje, međusobno i sa Smederevcima koji su došli da vide šta su imali da prikažu njihovi sugrađani – sve to je obeležilo ovaj dan u hladu platana na šetalištu u Smederevskoj tvrđavi.

– Ovo je zajednički dan svih organizacija osoba sa invaliditetom u Smederevu.  Danas nas je poslužilo i vreme, s obzirom da smo manifestaciju, koja je inače planirana za prvu nedelju u junu, morali da odložimo baš zbog loših vremenskih prilika. Okupili smo se i na 18 štandova prikazali sve što su u protekloj godini radile osobe sa invaliditetom, odnosno njihove organizacije. Građani Smedereva su mogli da vide sve, od grnčarije, rezbarije, do vezova, a predstavilo se i pet naših sportskih klubova, koji su u tom periodu postigli vredne rezultate. Oni su izložili svoje pehare i medalje koje su za ovih godinu dana osvojili – kaže Dušan Savić, predsednik Organizacionog odbora Dana zajedništva.

Kad su već spomenuti sportski uspesi, da pomenemo i najskoriji, na upravo održanim 27. Republičkim sportskim igrama paraplegičara u Boru Smederevci su zauzeli drugo mesto u ukupnom plasmanu, među 19 ekipa iz Srbije i 3 ekipe iz bivših jugoslovenskih republika – Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Prvi je bio Čačak, a Smederevo je zaostalo samo 4 boda. Smederevski predstavnici su osvojili prva mesta u streljaštvu, i muškarci i žene, prve u atletici žene, drugi muškarci, kao i drugo mesto u stonom tenisu žene, treće muškarci. Smederevci su bili prvi i u boćanju, koje je bilo revijalno, nije se računalo za ukupni plasman.

Pehari iz Bora zauzeli su posebno mesto, na ulazu u aleju sa štandovima svih organizacija i udruženja, učesnika ovog Dana zajedništva.

– Vrlo nam je važno da pokažemo našim građanima da smo tu, da postojimo i da treba da živimo zajedno, jedni sa drugima a ne jedni pored drugih, i mislim da nam to uspeva. Lokalna samouprava pomaže onoliko koliko može, prošle godine je izdvojeno 2 miliona više u odnosu na pretprošlu, za aktivnosti svih udruženja, bez sportskih, koje su u drugom razdelu. Ove godine izdvojeno je čak 13 miliona dinara. Od iduće kreće novi način finansiranja, i ovih i svih drugih udruženja, i Savez je već počeo sa osposobljavanjem članova, kako da konkurišu za određene projekte, je će to, izgleda, biti jedini način na koji će moći da obezbede sredstva za svoja udruženja i funkcionisanje – objašnjava Dragan Stanić, član smederevskog Gradskog veća resorno zadužen za socijalnu zaštitu.

Foto: Podunavlje.info

error: Content is protected !!