Završnica vežbe „Slovensko bratstvo 2019“ biće u Kovinu

BEOGRAD/KOVIN, 16. jun 2019 – Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019,“ u kojoj učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije, a  koja je počela u petak postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalјa učesnica u kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu, svoj vrhunac, glavni događaj vežbe, kojem će prisustvovati i mediji, imaće 24. juna na aerodromu u Kovinu, objavilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije započeta je izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godini, vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvedena je na našoj teritoriji, 2017. godine domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Ruskoj Federaciji.

Ovogodišnja vežba u Srbiji, kako se to u vojnim krugovima kaže, za temu ima „Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji”.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije, http://www.mod.gov.rs

error: Content is protected !!