Komemoracija povodom Petojunske tragedije

SMEDEREVO, 5. jun 2019 – U Smederevu je danas evocirano sećanje na najveću tragediju u istoriji grada, eksploziju municije i ratnog materijala 5. juna 1941. godine u Smederevskoj tvrđavi. 

Sveštenstvo smederevsko u podne je održalo parastos žrtvama Petojunske tragedije kod Spomen-kosturnice  na Starom groblju, a tradicionalno komemorativno okupljanje održano je kod Spomenika 5. jun, delo vajara Selimira Jovanovića, koji je i sam bio svedok tragedije.

Tačno u 14 časova i 14 minuta, kada se dogodila eksplozija 1941. godine, oglasila se sirena sa železničke stanice. Hor učenika Osnovne škole „Dimitrije Davidović“ izveo je himnu „Bože pravde“, a potom su položeni venci na spomenik žrtvama eksplozije.

Vence su položili predstavnici Grada  Smedereva, Socijalističke partije Srbije, Subnora, Udruženja ratnih vojnih invalida Smederevo svih ratova, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, Gradske organizacije invalida rada, Udruženja civilnih invalida rada, Udruženja rezervnih vojnih starešina, Udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine, Gimnazije Smederevo, Udruženja Patriotska spona 1912-1999. godine i predstavnici porodica poginulih.

Zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović i danas je podsetio da je tog kobnog četvrtka Smederevo doživelo najveću tragediju u svojoj istoriji.

„Nakon 78 godina od ovog događaja, okupili smo se da sa dužnim pijetetom odamo poštovanje prema stradalim žrtvama. Signal, voza, minut ćutanja i pogled na zidine drevnog smederevskog grada, koje su svedoci mnogobrojnih patnji i stradanja, govore više od bilo kojih reči. Postoje ljudi, mesta i događaji koji se nikada ne zaboravljaju i traju u narodu i istoriji. Obeležavanjem 5. juna želimo da sačuvamo od zaborava i da prenesemo na nove generacije tradicionalne vrednosti. Narod koji ne čuva i ne vrednuje svoju prošlost ne može očekivati ni sigurnu sadašnjost ni izvesniju budućnost“, rekao je pored ostalog Stojanović i pozvao istoričare da konačno odgovore šta je bio uzrok ove eksplozije.

U okviru komemorativnog programa, učenici Gimnazije, po tradiciji, izvode prigodan recital, u slavu svojih poginulih drugova i drugarica u ovoj tragediji, a u muzičkom delu učestvuju učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“.

error: Content is protected !!