Uručena ovogodišnja priznanja „Branislav Mane Šakić“

SMEDEREVO, 5. jun 2019 – Ranije dobitnice nagrade „Branislav Mane Šakić“, Jelena Jež i Danica Lekić uručile su danas u Narodnoj biblioteci Smederevo ovogodišnje, 22. istoimeno priznanje Draganu Pavloviću, novinaru Radio Smedereva i Luks radija, za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja i treće specijalno priznanje Tijago Fehejru, turizmologu i blogeru, za izuzetno vladanje srpskim jezikom i uspostavljanje mostova saradnje između Brazila i Srbije.

Fond „Branislav Mane Šakić“ je 1998. godine ustanovio istoimenu nagradu želeći da podstakne očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnost, i sa namerom da se priznanje dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu.

Stručni žiri ovog Fonda, na čijem čelu je prošlogodišnja dobitnica nagrade Jelena Jež, novinar Radija „Slovo ljubve“, doneo je jednoglasnu odluku da 22. po redu priznanje pripadne smederevskom novinaru Draganu Pavloviću, imajući pre svega u vidu da je svojim dugogodišnjim radom dao značajan doprinos na ovom polju delatnosti.

Druženje sa mikrofonom, kao honorarni saradnik Radio Smedereva započeo je1992, da bi na spisku stalno zaposlenih bio u periodu od 1997. do sredine 2015, radeći kao spiker, voditelj i radio i TV novinar. Honorarno je sarađivao i sa Radio Beogradom, lokalnim elektronskim i štampanim medijima.

Pohađao je mnoge seminare i radionice iz novinarstva, usavršavajući takođe i govor u Radio Beogradu kroz Školu glume Bratislava Bate Miladinovića i kod vrsnog spikera ovog medija  Drage Jonaš.  

Upravo Batu Miladinovića i Živka Prokića, pozorišnog reditelja koji je držao časove kulture govora, nagrađeni Pavlović je, u razgovoru sa Svetlanom Mladenović, novinarkom Radija 202 i jednom od prethodnih dobitnica ovog priznanja, istakao kao one koji su mu usadili ljubav prema ovom pozivu.

Uz postojeću, Fond je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Prvi dobitnik je bio Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, a 2018. ovo Specijalno priznanje je otišlo u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca.

Pomenuto odličje ove godine je pripalo Brazilcu Tijagu Fehejru, turizmologu, koji svojim blogom „Dobro došli u Srbiju“ i preko turističke agencije „Talas trevl“ dovodi svoje sunarodnike u našu zemlju, uspostavljajući tako značajne kulturno-ekonomske veze između Brazila i Srbije.

Uspeh u radu postiže zahvaljujući izuzetnom poznavanju srpskog jezika, kojim je progovorio još 2010, a od 2012 , kao žitelj Beograda i Srbije, stalno ga usavršava. Još jedan značajan podatak, vezan za Tijaga Fehejru, je ljubav prema ćirilici koju isključivo koristi u svom radu. 

Fehejra je rekao da je dolaskom u Srbiju bio prijatno iznenađen gostoprimstvom, istorijom, kulturom, običajima, hranom, ćirilicom, čak je počeo da igra i folklor. Baveći se svojim poslom, nastoji da upravo te emocije prenese Brazilcima, ali i putnicima iz celog sveta, da dođu u Srbiju i da se oduševe i zaljube, kao što se i on zaljubio.

„Danas biti drugačiji je veliko bogatstvo. Ljudi u Srbiji pokušavaju da budu ono što nisu. Narod zaboravlja svoj jezik, svoje pismo i to ne sme nikako da se desi. Ne treba da budemo protiv modernizacije i globalizacije, ali da ne zaboravimo svoje korene, običaje, tradiciju, jer bogatstvo sveta je upravo u tome da budemo ujedinjeni a opet da svako ima svoje karakteristike. Ja u tom svetu želim da živim i nadam se da će Srbija uspeti da zadrži ono najlepše i da izbaci ono što ne valja“, poručio je Fehejra.

Pored Jadranke Nićin, utemeljitelke Fonda „Branislav Mane Šakić“, domaćin današnje svečanosti bila je i  Jelena Jeremić, zamenik direktora Narodne biblioteke, koja je prisutne upoznala sa radom ove ustanove u kulturi i uručila prigodne poklone ovogodišnjim laureatima.

Ovogodišnji program dodele priznanja „Branislav Mane Šakić“ muzikom su oplemenili, na harmonici Milan Lazić i na klarinetu Nemanja Petković, učenici Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu, a svojim glasom, pored Slobodanke Vujanić, spikera Radio-televizije Srpske, u ovogodišnjoj ulozi konferansijea, bio je unuk Branislava Maneta Šakića Pavle Šakić.

Foto: Podunavlje.info

error: Content is protected !!