Okružni štab za vanredne situacije o opasnosti od poplava

SD/SP/VP, 14. maj 2019 – Okružni štab za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga održao je danas vanrednu sednicu na kojoj je razmatrao upozorenje na opasnost od eventualnih poplava u uslovima najave velikih količina padavina na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga.

Prvi od danas donetih zaključaka obavezuju JP „Srbijavode“ i vodoprivredna preduzeća sa teritorije lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga da prate situaciju na vodotocima Okruga i preduzimaju sve mere iz Operativnog plana za odbranu od poplava za 2019. godinu, uklјučujući i proglašenje redovne i vanredne odbrane od poplava. Obavezana su vodoprivredna preduzeća da obezbede svakodnevno dežurstvo rukovodećeg osoblјa i čuvarske službe. Neophodno je i obezbediti koordinaciju sa opštinskim odnosno gradskim štabovima za vanredne situacije u cilјu obezbeđenja pripravnosti i preduzimanja potrebnih preventivnih mera, a osvim preduzetim merama redovno treba da bude izveštavani Odelјenje za vanredne situacije u Smederevu, Okružni štab za vanredne situacije Podunavskog upravnog okruga i gradski odnosno opštinske štabove za vanredne situacije lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga. 
Zaključeno je da posebno treba pratiti situaciju na vodotoku „Golobočki potok“ koji protiče kroz teritoriju grada Smedereva i opštine Velika Plana, kao i da treba preduzimati odgovarajuće mere u cilјu eventualne odbrane od poplava na potezu mesnih zajednica Saraorci i Lozovik. Kroz kontakte predstavnika grada Smedereva i opštine Velika Plana da bude rađeno na konačnoj regulaciji ovog vodotoka. 
Sednici, kojoj je predsedavao Neboša Pavlović, komandant Okružnog štaba i načelnik Podunavskog upravnog okruga, pored članova Okružnog štaba prisustvovali su i predstavnici Odelјenja za vanredne situacije u Smederevu, Javnog preduzeća „Srbijavode“ vodoprivrednih preduzeća sa teritorije lokalnih samouprava Okruga, kao i predstavnici gradskog odnosno opštinskih štabova za vanredne situacije lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga.

Foto: Podunavski upravni okrug

Skorašnji članci

error: Content is protected !!