Da bi se zaštitile vode u Srbiji potrebno 6 milijardi evra

BEOGRAD, 27. april 2019 – Od početka realizacije programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima srednje veličine, kroz deo ovog programa vredan 48 miliona evra, u Smederevu, Kraljevu, Loznici, Pančevu, Šapcu, Somboru i Vršcu obezbeđeno je održivo snabdevanje vodom za piće u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i regulativama EU, čulo se ove nedelje u Privrednoj komori Srbije tokom prvog srpsko-holandskog biznis foruma „Voda i energije 2019“. To je dobar početak, ali je samo kap u moru, jer će u narednih 16 godina u oblast zaštite voda u Srbiji biti potrebno ulaganje od 6 milijardi evra, zaključak je skupa. 

Prvo naredno što bi trebalo uraditi jeste obezbediti novac za upravljanje otpadnim vodama, odnosno izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a za to je potrebno oko 1,3 milijarde evra, a čak 2,5 milijardi neophodno je za kolektore i kanalizacionu mrežu.

Vlada Holandije je donirala 8 miliona evra za uređenje sistema za prikupljanje otpadnih voda u Leskovcu, koji je omogućio da 19 sela ima kanalizaciju i bude priključeno na sistem za prečišćavanje otpadnih voda. U sedmogodišnjem periodu planirano je finansiranje 42 projekta vrednih više od milijardu evra u tretman opasnih voda.

Za sada je, kroz program vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradovima srednje veličine, čija je vrednost 142 miliona evra, obezbeđena podrška u modernizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, rekli su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na skupu koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!