Investitorka nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu – čekali je u Brusu, iskaz dala u Smederevu

Izvor: insajder.net, 15. april 2019 – Misteriozna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković danas se prvi put pojavila pred Tužilaštvom zbog krivičnih prijava u slučaju nelegalne izgradnje objekta na Pančićevom vrhu.

Posle gotovo godinu dana od kada je Osnovno tužilaštvo u Brusu prvi put uputilo zahtev za saslušanje po krivičnoj prijavi za bespravnu gradnju, Snežana Mitković je danas dala iskaz pred Osnovnim tužilaštvom u Smederevu. U istom danu bilo je zakazano i saslušanje u Brusu po drugoj krivičnoj prijavi, onoj za falsifikovanje zahteva za legalizaciju u slučaju objekta na Pančićevom  vrhu, ali se pred ovim tužilaštvom ona danas nije pojavila, a njen izostanak advokat je opravdao svedočenjem u Smederevu.

Glavni tužilac iz Brusa Milan Mihajlović, po čijem tužbenom zahtevu je ona i saslušana u Smederevu za bespravnu gradnju, za Insajder kaže da će, pošto mu bude dostavljen njen iskaz, kompletirati predmet nakon čega bi trebalo da podnese optužni zahtev.

Protiv investitorke Snežane Mitković podnete su dve krivične prijave, zbog nelegalne gradnje i zbog falsifikovanog zahteva za legalizaciju. Oba postupka je preuzelo Osnovno tužilaštvo u Brusu,  i za oba krivična dela saslušanje je bilo zakazano za danas. Ipak, Mitković sa svojim braniocem se pojavila samo na saslušanju u Smederevu u slučaju nelegalne gradnje, ali ne i na saslušanju u Brusu zbog falsifikovanog zahteva za legalizaciju.

Kako je za Insajder rekao tužilac Mihajlović, njemu se javio njen advokat i saopštio da zbog toga što su saslušanja u oba mesta u slično vreme, ona ne može da se pojavi u Brusu.

„Prvobitno je dogovoreno da ona zajedno sa svojim braniocem dođe da da iskaz danas u 13:30. Međutim, danas se branilac Snežane Mitković javio da neće pristupiti jer je u isto vreme zakazano saslušanje i u Smederevu za nelegalnu gradnju, a na osnovu mog tužbenog zahteva. Dobio sam u međuvremenu potvrdu da jeste saslušana u Smederevu, i sada čekam da stigne njen iskaz“, kaže Mihajlović.

Sa iskazom Snežane Mitković biće kompletiran predmet koji se odnosi na bespravnu gradnju. Tužilac navodi da bi nakon toga trebalo da usledi i podnošenje optužnog zahteva.

Podsetimo, Snežana Mitković, koja je navedena kao investitorka nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu tokom prošle godine nijednom se nije pojavila na više zakazanih saslušanja u Osnovnom sudu u Brusu, po prijavi koju je protiv nje podnelo Ministarstvo za građevinarstvo.

Tužilac Mihajlović je zbog toga u oktobru prošle godine od policije tražio i njeno privođenje, međutim, do privođenja nije došlo zbog toga što, kako su u MUP-u rekli tužiocu, nisu uspeli da je pronađu na adresi.

Umesto da bude srušen, deo nelegalnog objekta upisan u katastar na zahtev investitorke

Umesto da bude srušen, deo nelegalnog objekta od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu, nedavno je upisan u katastar, otkrio je Insajder. Upis je odobrila Služba za katastar nepokretnosti Raške po zahtevu investitorke Snežane Mitković. U izdatom rešenju se nigde ne navodi da je reč o nelegalnom objektu, a sve to je urađeno uprkos rešenju o rušenju i izvršenju koje je Ministarstvo građevinarstva donelo još prošle godine.

Dve krivične prijave i više nepoznanica

Navodna investitorka iz Smedereva Snežana Mitković, koja se na pojedinim dokumentima potpisivala i kao Matković, do danas je ostala nepoznata javnosti. Višemesečni pokušaji Insajdera da do nje dođe bili su bezuspešni, a nismo je našli ni na adresi koju je navela u zvaničnoj dokumentaciji. Nepoznato je i da li neko moćan, i ko, “stoji” iza nje, jer je očigledno da zakoni Srbije koji važe za sve građane, sudeći prema dešavanjima čiji smo svedoci već skoro godinu dana, za investitorku Mitković ne važe. Tok izgradnje bespravnog objekta, od postavljanja temelja do otvaranja restorana, s javnošću su paralelno, ali nemo, pratile brojne državne institucije.

Ona je uspela u rekordnom roku da dobije saglasnost svih nadležnih institucija za postavljanje ski bifea od 150 kvadrata na vrhu Kopaonika. Umesto montažnog objekta, izgrađen je armirano-betonski veći od 1.000 kvadrata, a da je u tome niko nije sprečio.

Takođe, kako je Insajder ranije otkrio, Opština Brus je u ime investitorke Ministarstvu građevinarstva dostavila zahtev za legalizaciju objekta, koji je navodno podnet još 2014, iako postoje jasni dokazi da je gradnja nelegalnog objekta počela tek 2017.

Upravo zbog toga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Navodima u krivičnoj prijavi Ministarstvo građevinarstva praktično je potvrdilo istraživanje Insajdera koje je objavljeno u emisji “Vrh bezakonja”.

Tadašnji zamenik predsednika Opštine i član Gradskog veća Aranđel Stojković potvrdio je za Insajder da je pod pritiskom Jeličića potpisao saglasnost da je lažna prijava Snežane Mitković iz 2014. primljena te godine.

Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo i krivičnu prijavu protiv JP Skijališta Srbije Dejana Ćike. Javno preduzeće Skijališta Srbije, bilo je praktično prva nadležna institucija kojoj se investitorka Snežana Mitković obratila 12. januara 2017. godine.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, a što se navodi i u krivičnoj prijavi, JP Skijališta Srbije omogućila su investitorki Mitković mesecima da koristi njihovu vodu i struju, uprkos tome što je Ministarstvo građevinarstva izdalo rešenje o rušenju objekta.

JP Skijališta Srbije su struju i vodu isključila tek 2. avgusta ove godine, i to nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zbog zakazanog rušenja 7. avgusta. Ipak, objekat nije srušen jer policija nije obezbedila neophodnu asistenciju.

Dva ministarstva u klinču i obećanje predsednika države

Uklanjanje nelegalnog objekta već više meseci je praktično u pat poziciji – policija traži od Ministarstva da prvo pokuša rušenje bez njihove asistencije, dok ministarka građevinarstva poručuje da ne želi da na taj način ugrozi bezbednost ljudi i opreme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre 10 dana da će izvršni organi sasvim sigurno rešiti pitanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

„Izvršni organi će sasvim sigurno to za Kopaonik rešiti. Prepucavanja ko je nadležan, a ko nije, imamo slučajeva koliko hoćete, ali će to pitanje svakako biti rešeno od strane izvršnih vlasti“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje Insajdera.

Ko stoji iza Snežane Mitković, odnosno ko je toliko “jak” da zbog njega/nje mnogobrojne institucije u nizu otkažu poslušnost zakonima Republike Srbije, za sada ostaje pod velom tajne – bar dok institucije ne “prorade” i počnu da obavljaju posao koji im je poveren.

Slučajem nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu Insajder se bavio u emisiji „Vrh bezakonja“.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/14134/Investitorka-nelegalnog-objekta-na-Pan%C4%8Di%C4%87evom-vrhu-se-kona%C4%8Dno-pojavila-pred-tu%C5%BEila%C5%A1tvom-%E2%80%93-%C4%8Dekali-je-u-Brusu-iskaz-dala-u-Smederevu.htm

Skorašnji članci

error: Content is protected !!