Radi Đuričin Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru

SMEDEREVO, 15. april 2019 – Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koji je radio u sastavu: Ljilјana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija), Radmila Živković, dramska umetnica i Milan Caci Mihailović, dramski umetnik, jednoglasno je odlučio da na 36. Nušićevim danima nagrada za životno delo glumcu komičaru bude dodelјena Radi Đuričin.

Rada Đuričin, glumica koja je obeležila jedno vreme, vreme koje traje od školske 1958/59. godine, kada je  diplomirala na pozorišnoj akademiji u klasi profesora Josipa Kulundžića iz koje su izašli i Ružica Sokić, Radmila Andrić, Bata Živojinović, Nikola Simić, Tori Janković… Uporedo je i diplomirala na Jugoslovenskoj književnosti. Jedna od prvih uloga je bila uloga Ane Frank u dramatizaciji profesora Huga Klajna u Narodnom pozorištu u Beogradu. Iste godine je primlјena u stalni angažman u Jugoslovensko Dramsko Pozorište gde će ostati više od tri decenije, ostvariti niz zapaženih uloga u komadima Šekspira, Dostojevskog, Gorkog, Šoa, Vajlda, Andrića, Duška Radovića, Kapora…

Pamtimo njenu Ofeliju, Krotku, Katarinu Ivanovnu iz Zločina i kazne. Takođe je ostvarila niz uloga na filmu, televiziji i radiju gde je bio prepoznatlјiv njen zvonki glas, i beskprekorna kultura govora.

Zahvalјujući poznavanju književnosti i neospornom talentu, uspešno je sama dramatizovala tekstove u kojima je glumila. Pomenućemo samo neke od njih. Dragi moj Petroviću, Miće Danojlića, a zatim scenario i režija tv filma o Silviji Plat.

Sa predstavom Kraj vikenda, koju je takođe dramatizovala, ona i njen partner i kolega Miša Janketić, obišli su pola sveta, a sa Pajom Minčićem i predstavom Olovka koja piše srcem  celu Jugoslaviju.

Dramatizovala je roman Erike Jong, Strah od letenja, koji je na turnejama  po Americi i Engleskoj  igrala na engleskom jeziku.

Dobitnik je brojnih nagrada za ostvarenja u pozorištu, filmu, radio i televiziji.

Za 43 godine koliko se igrala  Buba u uhu , nijedanput nije izostala.

I posle više od šest decenija neprekidnog umetničkog stvaranja, sa sedam uloga u ovom trenutku na raznim beogradskim scenama, Rada Đuričin je i dalјe u naponu svoje glumačke snage, i prisutna da prisutnija ne može biti.

Nagradna za životno delo je skromno priznanje za ovako uspešan i trajan doprinos našoj scenskoj umetnosti.

Foto: Wikipedia

Napomena redakcije: Informacija o dobitnici nagrade za životno delo, mimo običaja, nije saopštena na konferenciji za štampu. Agencija, koja se bavi marketinškim uslugama za Grad Smederevo, pa i za ovu manifestaciju, to je saopštila određenim beogradskim redakcijama još u petak, ne čak ni Centru za kulturu Smederevo, koji je organizator Nušićevih dana. Tako, ako ste ovo već pročitali na nekom drugom mestu, izvinjavamo se, nije do nas.

Skorašnji članci