Borba protiv krivolova jesetre na Dunavu

Izvor: ec.europa.eu, 30. mart 2019 – Dunavske jesetre su nadživele dinosaure, ali su sada najugroženija vrsta riba u svetu. Organizacija „Život za dunavske jesetre“ radi na sprovođenju već posotojećih zakona kako bi se podržale ribolovne zabrane, ali i ribarske zajednice u pronalaženju alternativnih prihoda.

Nekada je u Dunavu moglo da se nađe šest vrsta jesetre, što predstavlјa jedinu preostalu živu populaciju ove vrste u EU. Danas je pet od tih vrsta je „kritično ugroženo“ na crvenoj listi IUCN-a. Tu spada i evropska jesetra (Acipenser sturio), koja je praktično već izumrla u Dunavu. Dok drugi projekti kao što je LIFE Sterlet rade na direktnim naporima na očuvanju, fokus LIFE FOR DUNUBE STURGEONS je na izgradnji kapaciteta organa za sprovođenje zakona, na pravnoj zaštiti vrsta i podršci za ribarske zajednice koje se tradicionalno oslanjaju na izlov ribe, pa i jesetre, kao izvor prihoda.

„Ribolov treba da i dalјe bude izvor prihoda, ali ne na račun populacije jesetre“, rekla je Jutta Jahrl iz VVF Austrija, koordinator projekta.

Krivolov se nastavlјa

Zahvalјujući naporima LIFE projekta i kampanje VVF Srbija, Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije je ove godine sprovelo zabranu ribolova jedne od kritično ugroženih vrsta dunavske jesetre (Acipenser ruthenus). Pored postojećih stalnih i privremenih ograničenja za lov i prodaju divlјe jesetre u Ukrajini, Bugarskoj i Rumuniji, to znači da su sve vrste jesetre sada pod zaštitom u celom regionu Donjeg Dunava.

Ipak, kao što je opisano u nedavnom izveštaju o korupciji i trgovini kavijarom [pdf], krivolov i prodaja jaja i jesetre se nastavlјa.

Nelegalni ribolov i krijumčarenje kavijara koji ugrožavaju opstanak dunavske jesetre deo su globalnog fenomena kriminaliteta divlјih životinja.  Pošto je kavijar toliko dragocen, postoji veliki podsticaj da se lovi čak i kada su zabrane na snazi. A razlikovanje divlјeg i kultivisanog kavijara je teško.

Uprkos praćenju i CITES obaveznom označavanju kavijara , postoji “crna rupa znanja o tržištu”, kaže gospođa Jahrl. Da bi se ovo rasvetlilo i identifikovale nedozvolјene prodaje, projekat je radio sa partnerima na dobijanju uzoraka kavijara iz restorana, pijaca ili na internetu. Na uzorcima se radi analiza izotopa da bi se utvrdilo da li se dobijaju iz zaroblјene ribe ili divlјe. Na osnovu rezultata, može se identifikovati i pratiti poreklo,  ako je potrebno.

Mreža mora da radi u više zemalja

Prekogranično umrežavanje je od suštinskog značaja za uspeh projekta. VVF je potrošio  mnogo vremena  u održavanje kontakata sa lokalnim ribarskim zajednicama i agencijama za sprovođenje zakona u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Ukrajini.

Da nam ne ostanu samo skulpture i spomenici…

Zabrane ribolova na jesetre su najbitnije za obnavlјanje populacije, ali i rešavanje pitanja prihoda za ribarske zajednice u regijama gde je teško naći drugi posao. Iako je u kontaktu sa lokalnim stručnjacima, kao što su istraživači za očuvanje prirode, tim se sastaje i sa ribarima kako bi razgovarali o njihovoj egzistenciji. “Mi smo bili prvi koji su ih slušali nakon zabrane ribolova”, objasnila je gospođa Jahrl. „U početku je bilo dovolјno razgovarati i slušati, ali sada radimo na stvarnim rešenjima.“

Bilo koji predložene rešenje treba da uzme u obzir različite društveno-ekonomske situacije u svakoj zemlјi. Da bi se dobila jasnija slika o razlikama i mogućnostima, sprovedene su socio-ekonomske studije o nekoliko glavnih ribarskih zajednica duž Dunava. Ovo je otkrilo teške trendove sa kojima se suočavaju, uklјučujući demografski pad, starenje stanovništva i očaj zbog nedostatka alternativnih sredstava za život.

Mreže agencija za sprovođenje zakona su još jedna kritična cilјna grupa. Radionica održana u martu 2019. godine sa graničnim organima i ribarskim agencijama iz celog projektnog regiona bila je deo niza aktivnosti kako bi se ohrabrilo izvršenje zakona i brzo reagovanje na izveštaje o krijumčarenju i krivolovu.

Tokom 2018. godine održane su nacionalne radionice u sve četiri zemlјe. Teme su obuhvatile bolјu implementaciju nacionalnih zakona, kontrolu i prevenciju nezakonitog ribolova i protok informacija između nacionalnih institucija.

Spasavanje iz automobila

Prednosti umrežavanja su dokazane u februaru 2019. godine, spasavanjem beluga u Bugarskoj. Gospođa Jahrl je opisala kako je došlo do toga. Ribolovne vlasti su saznale da je lovac na poslu i obavestile lokalnu policiju. Policija je pokupila automobil sa 200 kilograma jesetre. Tim iz VVF Bugarske pomogao je ribarskim vlastima da održe ribu živom, da je vrate u reku. Verovatno je bila van vode dva sata, ali je ipak preživela u dobrom stanju. „To je upravo onakav rezultat koji želimo da postignemo”, naglasila je ona.

Prevod i prilagođavanje: podunavlje.info, foto: ec.europa.eu i pixabay.com

https://ec.europa.eu/easme/en/news/combating-sturgeon-poaching-danube

Skorašnji članci

error: Content is protected !!